Εχει... παράδοση στο χάος το Σπα (video)

   Εχει... παράδοση στο χάος το Σπα (video)
Αν η κούρσα του Γκραν Πρι του Σπα το απόγευμα της Κυριακής (2/09) χαρακτηρίστηκε επεισοδιακή, τι να πει κανείς και για το Γκραν Πρι που έγινε στη βελγική πόλη το 1998! Ενα πραγματικό χάος με την εμπλοκή 13 συνολικά οδηγών στην πιο εντυπωσιακή - αλλά ευτυχώς αναίμακτη - καραμπόλα στην ιστορία της Φόρμουλα 1.

Ο καιρός στο Σπα φαινόταν από τις κατατακτήριες πως δεν είναι θα είναι καλός το τριήμερο, ωστόσο αυτές κύλησαν ομαλά και χωρίς εκπλήξεις με τον Φινλανδό Μίκα Χάκινεν να παίρνει την pole position. Tην Κυριακή, όμως, ο καιρός χειροτέρεψε η πίστα στο Spa Francorchamps ήταν βρεγμένη αλλά ο αγωνοδίκης αποφάσισε να δοθεί κανονικά η εκκίνηση. Και το λάθος δεν σταμάτησε εκεί καθώς αποφασίστηκε ο αγώνας να ξεκινήσει χωρίς αυτοκίνητο ασφαλείας.
Οι οδηγοί έφυγαν κανονικά, αλλά μετά την πρώτη στροφή άρχισαν τα προβλήματα. ο Κούλθαρντ έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του (μετά τον αγώνα ισχυρίστηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον Εντι Ιρβάιν αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι απλά ακούμπησε πάνω στο πλέγμα) με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στην μπαριέρα και να γυρίσει κάθετα στο δρόμο με όλο το υπόλοιπο σώμα των μονοθεσίων να έρχεται κατά πάνω του.

Δεκατρία μονοθέσια ενεπλάκησαν στη σύγκρουση, κάποια απ' αυτά μάλιστα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Κάποια μονοθέσια συμπεριλαμβανομένων των Jordans του Ντέιμον Χιλ και του Ραλφ Σουμάχερ όπως και της  Minardi του Εστεμπάν Τουέρο πέρασαν αλώβητα, άλλο από τύχη, όπως αυτό του Χιλ που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα μπροστά από το... μακελειό κι άλλο επειδή ο οδηγός του κατάφερε να κόψει ταχύτητα και να μην πέσει πάνω τους, όπως αυτό του Ραλφ Σουμάχερ.Οι υπόλοιποι δεν ήταν τόσο τυχεροί, ευτυχώς όμως η καταστροφή περιορίστηκε σε υλικές ζημιές.

Η πίστα γέμισε συντρίμμια, ο αγώνας διεκόπη για να ξαναρχίσει με 18 οδηγούς και τον Χάκινεν να χάνει την πρωτοπορία από τον Χιλ μετά από μια επαφή που είχε με το μονοθέσιο του Μίκαελ Σουμάχερ. Στη συνέχεια συγκρούστηκε με τον Χέρμπερτ και εγκατέλειψε οριστικά. Ο Σουμάχερ έβγαλε αλώβητος και αυτή την δυσκολία και μάλιστα προσπέρασε και τον Χιλ και όλα έδειχναν ότι θα πάρει τη νίκη, ωστόσο ο... θεός του Σπα δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.
Σε μια προσπάθεια να ντουμπλάρει τον Κούλθαρντ, έπεσε πάνω του λόγω της περιορισμένης ορατότητας με αποτέλεσμα να χάσει τον μπροστινό δεξιό του τροχό. Ο εκνευρισμός του Γερμανού ήταν τόσο μεγάλος που όταν επέστρεψε στα πιτ βγήκε από τη Φεράρι και κατευθύνθηκε προς τον Κούλθαρντ στο γκαράζ της McLaren με άγριες διαθέσεις, αλλά με την παρέμβαση ψυχραιμότερων οι δύο πιλότοι δεν ήρθαν ποτέ στα χέρια.

Η κούρσα... έκλεισε με τη σύγκρουση των Φιζικέλα και Ναγκάνο που είχε ως αποτέλεσμα να ξαναμπεί στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας, καθώς και πάλι υπήρχαν συντρίμμια παντού.
Ο Χιλ πήρε την πιο εύκολη όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα νίκη της καριέρας του. Ηταν η 22η και τελευταία γι' αυτόν με τον Ραλφ Σουμάχερ να τερματίζει δεύτερος (το μοναδικό 1-2 στην ιστορία της Jordan) και τον Ζαν Αλεζί να παίρνει την τρίτη θέση (Sauber).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου