Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Άγιο Όρος- Γιγαντιαία κινητοποίηση Πυροσβεστικής-Στρατού




Μαίνεται με αμείωτη ένταση η φωτιά στο Άγιο Όρος, η οποία κατακαίει χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Με το με το ξημέρωμα, άρχισαν εκ νέου οι επιχειρήσεις από αέρος. Το κύριο μέτωπο της φωτιά βρίσκεται αυτή την ώρα στο ανατολικό σημείο, προς τη Μονή Χιλανδαρίου.Επί τόπου βρίσκονται 121 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο, 49 πυροσβέστες που ήρθαν από Σερβία με 8 οχήματα, 314 στρατιώτες, 120 εθελοντές ενώ από αέρος επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων 2 στρατιωτικά Σινούκ.

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη φωτιά σε κάποια σημεία ώστε να μην καούν οι μονές. Οι άνεμοι δεν είναι δυνατοί είναι 3 με 4 μποφόρ, αλλά δεν έχουν σταθερή κατεύθυνση, με συνέπεια σε συνδυασμό με το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, να σημειώνονται αναζωπυρώσεις από εστίες που έχουμε σβήσει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας. «Δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος για τις μονές» πρόσθεσε ο κ. Τσόγκας.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, πατέρα Μάξιμο Ιβηρίτη.


«Θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είμαστε μαζί σας σε ό,τι χρειαστείτε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο 'Αγιο Όρος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Στο μεταξύ εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και 309 άτομα προσωπικό, διέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος.

Συγκεκριμένα, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, διατέθηκαν 5 αεροσκάφη CL-415, 9 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Ε/Π CH-47D, 21 Αξιωματικοί και 268 Οπλίτες από ΓΕΣ, 20 Σμηνίτες από ΓΕΑ, 40 Οχήματα διαφόρων τύπων, 4 Ρυμουλκά, 7 Υδροφόρες, 7 Προωθητές Γαιών και 6 Αρματοφορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου