Κόντρα Βρετανίας - Ισημερινού για την τύχη του κυρίου WikiLeaks

Απειλεί να εισβάλει στην πρεσβεία η βρετανική αστυνομία

Σε διπλωματικό «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, και τη Βρετανία από την άλλη να διαμηνύει εξοργισμένη ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα και θα τον εκδώσει στη Σουηδία.



Ο Ασάνζ παραμένει «οχυρωμένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς «κέρδισε» μεν το άσυλο στον Ισημερινό, όμως απέχει πολύ ακόμη από το να «πατήσει» στο έδαφος της Λατινικής Αμερικής. Και η σύγκρουση για την τύχη του προδιαγράφεται μακρά...

Την Κυριακή ο «κύριος WikiLeaks» πρόκειται να κάνει ζωντανή δήλωση «μπροστά από την πρεσβεία» του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπως ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter εκπρόσωπος του WikiLeaks. Πάντως, είναι ασαφές εάν ο Ασάνζ θα ρισκάρει να εμφανιστεί έξω από το κτίριο δεδομένου ότι κινδυνεύει με σύλληψη. Θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από το Μάρτιο, είπε η εκπρόσωπος χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OΕA) συγκάλεσε, εν τω μεταξύ, έκτακτη σύνοδο στην Ουάσινγκτον για να εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ Ισημερινού και Βρετανίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην υπόθεση Ασάνζ.

Ο «κύριος WikiLeaks» έχει καταφύγει από τον Ιούνιο στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης. Πολλοί υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του.

Ο Ασάνζ χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη» την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Την ώρα που η Βρετανία επέμενε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην υποχρέωσή της να τον εκδώσει στη Σουηδία, ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου που προκάλεσε «θύελλα» με τη διαρροή χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων, έλεγε πως «τα πράγματα τώρα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα»...

«Δεν ήταν η Βρετανία, ούτε η πατρίδα μου, η Αυστραλία, που σήκωσε το ανάστημά της για να με προστατεύσει από τη δίωξη, αλλά ένα θαρραλέο ανεξάρτητο κράτος της Λατινικής Αμερικής» δήλωσε ο Ασάνζ, ο οποίος παρακολούθησε μέσω ζωντανής σύνδεσης τη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωνε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η έγκριση του αιτήματος από τον Ισημερινό ήλθε μία ημέρα αφότου η Βρετανία απείλησε με έφοδο στο κτίριο της πρεσβείας για τη σύλληψη και την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο γυναικών τον Αύγουστο του 2010. Αυτό που πραγματικά φοβάται όμως ο Ασάνζ είναι ότι τελικά θα καταλήξει στις ΗΠΑ για τις οποίες αποτελεί «κόκκινο πανί», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.

«Παρόλο που σήμερα έχουμε μία ιστορική νίκη, οι αγώνες μας μόλις ξεκίνησαν. Η πρωτοφανής αμερικανική έρευνα κατά του WikiLeaks πρέπει να σταματήσει» δήλωσε αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση της χώρας του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, εχθρού κατά δήλωσή του των «διεφθαρμένων» μέσων ενημέρωσης και του αμερικανικού «ιμπεριαλισμού».

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ με το επιχείρημα ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη και βρίσκεται πιθανώς αντιμέτωπος ακόμη και με την εσχάτη των ποινών εφόσον οδηγηθεί στο εδώλιο στις ΗΠΑ για τους φακέλους του WikiLeaks.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει -διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ- πως ουδεμία ανάμειξη έχει στη διαμάχη Ισημερινού-Βρετανίας σχετικά με την τύχη του ιδρυτή του WikiLeaks, και δεν άσκησε οποιαδήποτε πίεση στο Λονδίνο σχετικά με την υπόθεση.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την απόφαση του Ισημερινού η τύχη του Ασάνζ δεν έχει κριθεί.

Η Βρετανία υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να παράσχει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα και δηλώνει αποφασισμένη να τον εκδώσει στη Σουηδία, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ να τονίζει ότι μπορεί να αφαιρεθεί το καθεστώς διπλωματικού ασύλου από την πρεσβεία και ο ιδρυτής του WikiLeaks να βρεθεί ενώπιον άμεσης σύλληψης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου» δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή εφόδου στην πρεσβεία («μιλάμε για ένα διάταγμα της Βουλής σε αυτή τη χώρα που υπογραμμίζει ότι πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη διεθνή νομοθεσία», είπε), και σημείωσε πως η όλη κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Περνώντας εν συνεχεία στην «αντεπίθεση», η κυβέρνηση του Ισημερινού δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη ότι ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Χάγη εάν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του «άδεια ασφαλούς διέλευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου