Απειλή λουκέτου για ένα στα πέντε νοσοκομεία

Το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στο 20% των δημόσιων νοσοκομείων από τον επόμενο χρόνο άφησε χθες ανοικτό ο υπουργός Υγείας.

Το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στο 20% των δημόσιων νοσοκομείων από τον επόμενο χρόνο άφησε χθες ανοικτό ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση, λέγοντας ότι αν δεν βελτιωθεί, ένα στα πέντε νοσοκομεία θα πρέπει να κλείσουν. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει φέτος, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι λειτουργίας του ΕΣΥ.
Η χώρα -είπε- έχει 82 νοσοκομεία και, αν συνυπολογιστούν τα συνδιοικούμενα, ο αριθμός τους φτάνει τα 132: «Δεν νομίζω ότι τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα μπορέσει να μην περιορίσει τα νοσοκομεία κατά 20%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί από το 2013 και μετά ότι θα είναι όλες οι υποδομές του ΕΣΥ όρθιες. Για να μείνουν όρθιες -εξήγησε- πρέπει να έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη. Οχι απλώς να ξεπεραστεί η ύφεση, αλλά να καμφθεί και να αρχίσει να μειώνεται. Η ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία, με τη σειρά τους, θα πληρώσουν τα νοσοκομεία.
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δανία: Σε μία περιοχή ενός εκατομμυρίου κατοίκων, που είχε πέντε νοσοκομεία, οι πολίτες δέχθηκαν να κλείσουν τα τέσσερα και να μείνει ένα να τους εξυπηρετεί όλους. Κι αυτό το ένα έχει 7% κέρδος.
Στο μεταξύ, μία στις δύο συνταγές που χορηγήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αφορά γενόσημα, όπως προκύπτει από ενημέρωση που είχε χθες το υπουργείο Υγείας.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου