Το Πανεπιστημίο της Κρήτης στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου!


 
Τη συνεχιζόμενη πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών πανεπιστημίων και την ακμή της τριτοβάθμιας...

εκπαίδευσης στην Ασία διαπιστώνει έρευνα που διενεργήθηκε από το αγγλικό περιοδικό Times Higher Education και κατατάσσει πανεπιστήμια με κριτήριο όχι μόνο την ακαδημαϊκή τους ποιότητα αλλά και τη φήμη που τα περιβάλλει...

Σύμφωνα με τη φήμη, την πρώτη θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει το Χάρβαρντ ενώ δεύτερο έρχεται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), αμφότερα βρίσκονται στην περιοχή της Βοστόνης. Τρίτο είναι το αγγλικό πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ την πεντάδα πρωταθλητών φήμης συμπληρώνουν το Στάνφορντ και το Μπέρκλεϊ. Συνολικά, 44 από τα 100 περιφημότερα πανεπιστήμια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σύμφωνα όμως με την ακαδημαϊκή τους ποιότητα, το Πανεπιστημίο του Χάρβαρντ έρχεται δεύτερο μαζί με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Στην έβδομη θέση ανάμεσα σε 400 Πανεπιστήμια καταλαμβάνει το ΜΙΤ. Όσον αφορά τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έρχεται μόλις στη 279 θέση στη λίστα με την ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ μέχρι και το 400ο δεν συναντάμε κάποιο άλλο.Στη λίστα των πανεπιστημίων τα οποία κρίνονται με τη φήμη δεν συναντάμε ούτε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Αντίθετα η Τουρκία εκπροσωπείται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής που βρίσκεται στην 96η θέση.


Εντυπωσιακή είναι η ανέλιξη ασιατικών ιδρυμάτων, που έχουν 17 αντιπροσώπους στην κορυφαία εκατοντάδα. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ελληνικά πανεπιστήμια δεν συγκαταλέγονται στη λίστα ενώ


Η φήμη κάθε πανεπιστημίου έχει τεράστια σημασία καθώς διαμορφώνει την αντίληψη που έχουν για αυτό ακαδημαϊκοί, χρηματοδότες και επίδοξοι φοιτητές. Οι μεγάλες πόλεις προσπαθούν άλλωστε να είναι «κόμβοι» ανώτατης εκπαίδευσης καθώς συνήθως από τα καλύτερα και περιφημότερα πανεπιστήμια αποφοιτούν οι καινοτόμοι επιχειρηματίες του μέλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νέα Υόρκη που, επιθυμώντας να ανταγωνιστεί τα ιδρύματα της Silicon Valley και της Βοστόνης, επιχειρεί να χτίσει τη δική της επιστημονική πανεπιστημιούπολη.


Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί ότι η μεθοδολογία της έρευνας, που διενεργήθηκε μόλις για δεύτερη χρονιά, παραμένει αμφισβητήσιμης αξιοπιστίας. Οι μελετητές βαθμολόγησαν τη φήμη κάθε πανεπιστημίου με βάση τη γνώμη 17.000 ακαδημαϊκών. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το 44% των ερωτηθέντων εργάζονται σε αμερικανικά πανεπιστήμια, γεγονός που πιθανώς ευνόησε τα βορειοαμερικανικά ιδρύματα, ενώ η κυριαρχία τεχνικών πανεπιστημίων μπορεί να οφείλεται στο ότι μόλις το 7% των συμμετεχόντων διδάσκουν φιλολογικά μαθήματα.

Αναλυτικά ΕΔΩ η κατάταξη ποιότητας και ΕΔΩ η κατάταξη φήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου