Τρεις συνεταιριστικές τράπεζες βάζουν λουκέτο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η είδηση για τους εδώ στην Αθήνα κατοικούντες να μην έχει καμιά σημασία, όμως, ο θεσμός των συνεταιριστικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην επαρχία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αγροτικούς συνεταιρισμούς, επαγγελματίες ή για μεμονωμένους πολίτες που τις εμπιστεύονται περισσότερο από τις μεγάλες τράπεζες της χώρα. Κάποιες μάλιστα από αυτές τις τράπεζες, όπως π.χ. Η Συνεταιριστική Λαμίας, ιδρύθηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1900 ενώ η μεγαλύτερη του χώρου η Παγκρήτια ξεπέρασε κάποια στιγμή σε ενεργητικό το 1,7 δισ. ευρώ.Στην Ελλάδα λειτουργούσαν 16 συνεταιριστικές τράπεζες και άλλοι 8 Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί, μέχρι χθες φυσικά όπου η ΤτΕ πήρε τις άδειες από αυτές της Αχαίας, Λαμίας και Λέσβου.
Τα προβλήματα στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες όταν είχαν αρχίσει οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αποζημιώσεις μικροεπενδυτών. Οπως υπολογίζουν κάποιοι, το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι 35 εκατ. αλλά δεκαπλάσια τα δάνεια που είχε συνάψει. Η ανάκληση της άδειάς της θέτει σε ομηρεία χιλιάδες πολίτες που είχαν συναλλαγές με τις τρεις συγκεκριμένες τράπεζες ενώ εκατοντάδες χιλιάδες των υπολοίπων θα αγωνιούν αν και η δική τους τράπεζα θα καταρρεύσει. Και φυσικά, η απαξίωση του θεσμού μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση κι άλλων από τις εναπομείνασες 13 συνεταιριστικές τράπεζες.
Τι θα γίνει λοιπόν στο εξής και ποιος θα ωφεληθεί θα το δούμε λίαν συντόμως. Ομως, είναι φανερό ότι γίνεται μια «υπόγεια» προσπάθεια να κλαπεί το μερίδιο των συνεταιριστικών τραπεζών από τις μεγαλύτερες του κλάδου γενικότερα. Γίνεται μια προσπάθεια συσσώρευσης κεφαλαίων προς τις κεντρικές τράπεζες που έχουν δίκτυο παντού και που θα ήθελαν να κλέψουν τους πελάτες από τους «μικρούς» ανταγωνιστές. Ειδικά μετά το PSI οι μεγάλοι τραπεζίτες θα χρειαστούν κεφάλαια, και πελάτες. Ο τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει ριζικά, ελάχιστα χρηματοπιστωτικό ιδρύματα θα μείνουν και ενδεχομένως θα κλείσουν και πολλές από τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Το «μάζεμα» λοιπόν κεφαλαίων και πελατών είναι επιθυμητό από τους μεγαλοτραπεζίτες οι οποίοι προφανώς εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της κρίσης για να πάρουν ότι μερίδιο κυκλοφορεί στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελευταία 5ετία το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 18,9% και το ενεργητικό κατά 24,0% ενώ για τα οικονομικά μεγέθη που απεικονίζουν τις συναλλαγές, οι χορηγήσεις παρουσιάζουν αύξηση 24,7% και οι καταθέσεις 23,4%. Σε άλλα μεγέθη που είναι ενδεικτικά της δυναμικής των Συνεταιριστικών Τραπεζών παρατηρούμε ότι τα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 12,2%, το προσωπικό 12,9% και τα μέλη 8,0%.
Ενδεικτική είναι η αύξηση των χορηγήσεων κατά 5% περίπου το 2010 και 7,5% κατά μέσο όρο τη τελευταία διετία (2009 και 2010).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου