Κατάδυση στο βαθύτερο σημείο της γης

Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, στην τάφρο των Μαριαννών (στο δυτικό Ειρηνικό ανάμεσα στην Παπούα Νέα Γουινέα, Φιλιππίνες και Ιαπωνία), καταδύθηκε ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ.

Ύστερα από την κατάδυση του με το μονοθέσιο υποβρύχιο Deepsea Challenge ο Κάμερον χαρακτήρισε την επιχείρηση «επιτυχημένη».
«Μεγάλωσα με μια σταθερή ροή επιστημονικής φαντασίας σε μια εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μια πραγματικότητα επιστημονική φαντασίας. Οι άνθρωποι πήγαιναν στο φεγγάρι ο Κουστό εξερευνούσε τους βυθούς. Και με αυτά μεγάλωσα, αυτά είχαν αξία στη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας» ανέφερε ο Κάμερον.
Ο Κάμερον χρειάστηκε δύο ώρες να φτάσει στον πυθμένα και πέρασε τρεις ώρες εξερεύνησης του βυθού, προτού ανέβει πάλι στην επιφάνεια.
Στόχος του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τα 50 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο το 1960.
Το βαθυσκάφος Deepsea Challenge κατασκευάστηκε από αυστραλούς μηχανικούς και ήταν ίσως το μόνο που μπορούσε να αντέξει την άβυσσο της τάφρου – σε βάθος 11 χιλιομέτρων η πίεση φτάνει τις 1.000 ατμόσφαιρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου