Κίνδυνος από εισαγόμενο τσίπουρο που βαφτίζεται ελληνικό

Μπορεί να πίνετε το τσιπουράκι σας χαλαροί σε κάποια παραλία και να νομίζετε ότι εισπνέετε άρωμα… Ελλάδας, τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά!

Τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα 20.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από τις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ. στη συνέχεια βαφτίζονται …ελληνικά και διοχετεύονται στην αγορά. Ναι, καλά διαβάσατε!

Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, το τσίπουρο αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και την συσκευασία του.

Το τσίπουρο παρασκευάζεται από τα στέμφυλα (τσάμπουρα, ή τσίκουδα) αφού ζυμωθούν με ή χωρίς μούστο και στη συνέχεια αποστάζεται για την παραγωγή τσίπουρου 35-55 αλκοολικών βαθμών (γράδων). Αν το απόσταγμα γίνεται μαζί με γλυκάνισο τότε ονομάζεται τσίπουρο, αν αποστάζεται χωρίς γλυκάνισο, μάραθο ή άλλα αρωματικά φυτά ονομάζεται τσικουδιά. Στην Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.α. ονομάζεται ρακί.

Στο παράνομα εισαγόμενο τσίπουρο δεν επιλέγονται τα καλά σταφύλια απ' αυτά που είναι σάπια ή υπερώριμα και δε διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα κοτσάνια με απότελεσμα μια σειρά από τοξικές ουσίες περνούν στο τελικό προϊόν, μεταξύ αυτών και μεθανόλη που προκαλεί τύφλωση.
Επίσης, δε διαχωρίζεται το πρώτο και το τελευταίο μέρος της απόσταξης ( οι κεφαλοουρές) που επίσης περιέχουν μια σειρά απο τοξικές και επικίνδυνες ουσίες με σκοπό να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες τελικά όμως, θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Πολλές φορές επίσης αναμιγνύουν τα στέμφυλα με μελάσσα ή ζάχαρη οπότε παράγουν νοθευμένο προϊόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν αποστακτήρες (άμβυκες) που είναι ακατάλληλοι χάλκινοι μή επικασσιτερωμένοι ή παλαιωμένοι με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικά μέταλλα να περνούν στο τσίπουρο. Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι το τσίπουρο είναι συσκευασμένο σε πλαστικές φιάλες που απαγορεύεται από τον νόμο. Απαγορεύεται από το νόμο διότι είναι αποδεδειγμένο ότι τοξικές και επικίνδυνες ουσίες μεταφέρονται από το πλαστικό στο τσίπουρο. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τοξικές και επικίνδυνές ουσίες που μεταφέρονται στο παράνομο τσίπουρο τόσο κατά την παραγωγή του όσο και την συσκευασία του.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕAOΠ (Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινου και Ποτών) πάνω από 20.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται παράνομα στην Ελλάδα απο Αλβανία, Βουλγαρία κυρίως και κυκλοφορούν αφού βαφτισθούν Ελληνικά.

Το κράτος για κάθε λίτρο χύμα τσίπουρου εισπράττει περίπου 60 λεπτά, ενώ αν πωλείται ως εμφιαλωμένο, ο φόρος είναι περίπου 5.5 ευρώ.

Όπως συμπεραίνει ο κ. Κατσαρός, το κράτος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ και αδιαφορεί πλήρως τόσο για την απώλεια εισπράξεων όσο και για την υγεία των καταναλωτών. Ενδιαφέρεται για να περιορίζει τους μισθούς και τίς συντάξεις και όχι να εισπράττει φορολογητέα ύλη και να προστατεύει την δημόσια υγεία.


Πηγή: vivanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου