Το Curiosity ανέλυσε την ατμόσφαιρα που έχει ο Αρης

Το Curiosity άρχισε να μυρίζει τον Άρη
Τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη ανέλυσε το ρομποτικό όχημα Curiosity, το οποίο από τις αρχές του Αυγούστου βρίσκεται στην επιφάνειά του.

Το ρομποτικό όχημα αναρρόφησε αέρα από την επιφάνεια του συμπαντικού μας γείτονα και τον διοχέτευσε στο όργανο SAM, που το όνομά του είναι το ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων Ανάλυση Δειγμάτων Αρη. Η ανάλυση θα αποκαλύψει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας και τη συγκέντρωση των διαφορετικών αερίων. Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται η ατμόσφαιρα του Αρη στην επιφάνεια του πλανήτη μετά τη δεκαετία του 1970, όταν το είχαν επιχειρήσει οι διαστημικές βολίδες Βίκινγκ που προσεδαφίστηκαν εκεί.
Δεν αναμένουν εκπλήξειςΗ ανάλυση, βέβαια, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις δεν περιμένουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πιστεύουν ότι κυρίαρχη θα είναι η παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα ανακοινωθούν το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά όπως προειδοποίησαν θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός προτού επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μεθανίου από τα δεδομένα που θα λάβουν. Η διαρκής παρουσία μεθανίου σημαίνει ότι εκεί, στον Αρη, υπάρχει κάποια μόνιμη πηγή απελευθέρωσης του αερίου, η οποία θα μπορούσε να είναι είτε βιολογική είτε γεωχημική.
Το Curiosity, γνωστό και ως Επιστημονικό Εργαστήριο Αρη, έχει ήδη διανύσει απόσταση περίπου εκατό μέτρων από το σημείο προσεδάφισής του στον κρατήρα Γκέιλ. Η πρόοδός του αποδεικνύεται και από τη φωτογραφία που απέστειλε το Μars Reconnaissance Orbiter, που πραγματοποιεί τροχιές γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Οι προορισμοίΠρώτος προορισμός της αρειανής αυτής «περιέργειας» της NASA είναι το σημείο που οι επιστήμονες ονόμασαν Γκλένελγκ, το οποίο βρίσκεται περίπου τριακόσια μέτρα ανατολικά από τη σημερινή θέση του ρομποτικού οχήματος και είναι εξαιρετικού γεωλογικού ενδιαφέροντος. Για να φτάσει, ωστόσο, έως εκεί θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός.
Την ερχόμενη εβδομάδα, το Curiosity δεν πρόκειται να κινηθεί άλλο. Ακίνητο θα κάνει δοκιμαστικές κινήσεις του βραχίονα που διαθέτει προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά. Επίσης, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να συλλέξουν, με το ειδικό σύστημα που διαθέτει ο βραχίονας, δείγματα αρειανού εδάφους, κάτι που δεν έχουν δοκιμάσει έως σήμερα. Ο βραχίονας και το σύστημα συλλογής δείγματος είναι τα τελευταία που ελέγχονται από το κέντρο ελέγχου του προγράμματος.
Μετά το σημείο Γκλένελγκ, το ρομποτικό όχημα θα βάλει... πλώρη για τον οριστικό του προορισμό, το όρος Σαρπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου