Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους άρπαγες πασόκους! Και θα διεκδικήσουμε τις σκληρές τιμωρίες τους, το συντομώτερο δυνατόν …


Ο …Φοβερός Σηφουνάκης

Ρεπορτάζ που έφτασε στα χέρια μας από τον Ειδικό Συνεργάτη


Το μεγαλύτερο οικόπεδο που δεν κρύβεται… Από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι κάνουλες του Δημοσίου έκλεισαν. Όχι όμως για όλους. Οι ψηφοθηρικές προτεραιότητες των βουλευτών παρέμειναν σε προτεραιότητα, πόσο μάλλον για τα «αφεντικά» ενός από τα τελευταία «χρυσωρυχεία» του δημοσίου: του Πράσινου Ταμείου.

Αυτή είναι η περίπτωση των Πρασσών, ενός εγκαταλλειμμένου ορεινού οικισμού 100 κατοίκων στο Ρέθυμνο που ευτύχησε να είναι ο τόπος καταγωγής του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (πολιτικού προϊστάμενου του Πράσινου Ταμείου) κ. Νίκου Σηφουνάκη και δέχθηκε, μέσω διαφόρων κοινοτικών και εθνικών
προγραμμάτων, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μια δεκαετία. Από την «ευεργεσία» του Δημοσίου επωφελούνται βέβαια όλοι οι Πρασσιώτες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Σηφουνάκης. Για καλή του τύχη, οι περισσότερες από τις αναπλάσεις που έχουν γίνει στο χωριό βρίσκονται περιμετρικά του οικοπέδου του. Το οποίο πρόσφατα μεταβιβάστηκε σε νεοϊδρυθείσα τουριστική εταιρία της συζύγου του κ. Δασκαλαντωνάκη, με σκοπό προφανώς, την τουριστική αξιοποίησή του. Επιπλέον πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του κ. Σηφουνάκη θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και στην περιουσία του, βοηθώντας ένα ανάλογο επιχειρηματικό σχέδιο…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. ………>>>>>>>


Οι Πρασσές (ή Πρασιές) είναι ένα χωριό 115 κατοίκων (απογραφή 2001), σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Εκεί έζησε ένα μικρό διάστημα της παιδικής του ηλικίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του πατέρα του (σύμφωνα με όσα αναφέρει στην προσωπική ιστοσελίδα του). Πρόκειται για ένα άσημο, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική χωριό: «Ο οικισμός των Πρασιών δεν εμφανίζει αξιόλογη ζήτηση στην τοπική αγορά ακινήτων, γεγονός εξάλλου που πιστοποιείται και από τη συνεχιζόμενη σημαντική μείωση του πληθυσμού του, η οποία την τελευταία 10ετία ξεπέρασε το 40%. Με δεδομένο το μικρό μέγεθος και τη γεωγραφική απομόνωση του οικισμού, τα νέα ζευγάρια δεν παραμένουν σε αυτόν, αλλά εξακολουθούν να εγκαθίστανται στο Ρέθυμνο», παρατηρεί το 2009 το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου (σελ. 51-52). Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το 65% των κατοικιών δεν κατοικούνται μόνιμα».

Το βλέμμα της Πολιτείας στράφηκε στα ορεινά του Ρεθύμνου το 1995, όταν με ένα προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίστηκαν ως παραδοσιακοί 44 οικισμοί του νομού (ΦΕΚ Δ 728/21.9.1995). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο άσημος οικισμός των Πρασσών δεν περιλαμβάνεται στους οικισμούς υψηλής πολιτιστικής αξίας, αλλά στην κατηγορία 2 (μεσαίας πολιτιστικής αξίας). Ωστόσο ο χαρακτηρισμός του ως παραδοσιακός ήταν η απαραίτητη κίνηση προκειμένου να τύχει ειδικής μέριμνας από την Πολιτεία.

Το χρήμα ξεκινά Το χάδι της Πολιτείας στον εγκαταλλειμμένο οικισμό ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2003, με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του. Οι μελέτες και τα έργα εντάχθηκαν στο κοινοτικό πρόγραμμα Περιβάλλον με φορέα χρηματοδότησης το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου). Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν μάλλον γενναιόδωρος για τα λιγοστά τετραγωνικά της πλατείας: 667.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο της ανάπλασης της πλατείας περιλαμβάνονταν η κατασκευή αγροτικού ιατρείου, το οποίο εγκαινίασε τον Αύγουστο του 2009 ο ίδιος ο κ. Σηφουνάκης, γεγονός που προβλήθηκε με ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια από τα κρητικά ΜΜΕ. Τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας έκανε η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος, στην οποία ο Νίκος Σηφουνάκης και ο αδερφός του Ιωάννης Σηφουνάκης είναι ιδρυτικά μέλη.

Η συνέχεια ήρθε το 2009. Τον Απρίλιο, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (υπουργός Γιώργος Σουφλιάς) χαρακτηρίζει τις Πρασσές «περιοχή αισθητικής αναβάθμισης» (ΦΕΚ ΑΑΠ 154/13.4.2009). Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απαραίτητος για να διεκδικήσει ένας δήμος (ή κάποιος άλλος φορέας) χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για έργα αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με ενίσχυση δράσεων ανάπλασης όψεων των ιδιωτικών κτιρίων. Με άλλα λόγια, ήταν το απαραίτητο «νομικό χαλί», για ένα τμήμα από τα όσα θα επακολουθούσαν.
Και μετά, άρχισαν οι διαδοχικές εξελίξεις. Στις 12 Μαϊου του 2009 το ΥΠΕΧΩΔΕ συνάπτει προγραμματική σύμβαση με το δήμο Ρεθύμνου για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση δημοσίων- κοινοχρήστων χώρων του οικισμού Πρασσών του δήμου Ρεθύμνης». Το έργο προϋπολογίζεται σε… 980.000 ευρώ! Ακολουθεί τον Ιούνιο του 2009 η απόφαση της νομαρχίας για την οριοθέτηση του οικισμού Πρασσών, επίσης απαραίτητη για την ανάπλαση ενός παραδοσιακού οικισμού (ΦΕΚ 272 ΑΑΠ/11.6.2009, που διορθώθηκε με το ΦΕΚ 425 ΑΑΠ/3.9.2009). Όχι τυχαία, τα όρια περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από το ίδιο το χωριό, αδόμητη σήμερα. «Το δομημένο τμήμα του οικισμού ανέρχεται σε 31 στρέμματα (19% της οριοθετημένης έκτασης). Το εμβαδόν της οριοθετημένης έκτασης του οικισμού είναι 162 στρέμματα και θεωρείται μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό του (1,4 στρέμματα ανά κάτοικο)», παρατηρεί το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου το 2009. Για ποιο λόγο η οριοθέτηση του οικισμού είναι συμπεριέλαβε μια τόσο μεγάλη έκταση; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το σταδιακό διπλασιασμό, αν όχι τριπλασιασμό του οικισμού. Συμπτωματικά ένα από τα αδόμητα οικόπεδα που βρίσκεται έξω από το συμπαγές κομμάτι του οικισμού, αλλά μέσα στα διευρυμένα όρια της νομαρχιακής απόφασης ανήκει στα αδέρφια Νίκο και Ιωάννη Σηφουνάκη.
Και τα έργα ανάπλασης ξεκινούν. Το έργο αναλαμβάνει στις 18 Αυγούστου η εταιρία «Τσιάκαλος Χρήστος- Φουντουλάκη Αιμιλία» με έκπτωση σχεδόν 40%, δηλαδή με 473.755 ευρώ. Τρεις ημέρες αργότερα (και λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές) ο τότε υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς αποφασίζει (με την αρ.πρωτ.1561/21.8.2009) την έγκριση πίστωσης στο δήμο Ρεθύμνου μέχρι του ποσού των 380.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Τελικά, συνεπώς, από τις 980.000 ευρώ της αρχικής σύμβασης η ανάπλαση κατοχυρώθηκε λόγω έκπτωσης με 473.000 ευρώ και το ΥΠΕΧΩΔΕ προϋπολόγισε 380.000 ευρώ. Το καλύτερο όλων; Τη μελέτη ανάπλασης, με την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, υπογράφει… ο ίδιος ο Νίκος Σηφουνάκης, που παράλληλα με τα καθήκοντά του ως βουλευτής βρήκε προφανώς χρόνο να εξασκήσει και τις σπουδές του ως αρχιτέκτονα.
Το ίδιο διάστημα το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίζει να χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα ακόμα ένα έργο στις Πρασσές: την ανάπλαση των όψεων 5 διατηρητέων (ενετικών) κτιρίων, προϋπολογισμού 305.000 ευρώ. Και πάλι τη μελέτη εκπόνησε το Αρχιπέλαγος. Πηγή της χρηματοδότησης και στα δύο έργα; Μα φυσικά το «αμαρτωλό» ΕΤΕΡΠΣ, πηγή ρουσφετιών για κάθε υπουργό, το οποίο αντικαστάθηκε το 2010 από το Πράσινο Ταμείο. Όπως αποδείχθηκε, όμως, αν έχεις τα «μέσα», η πρακτική παραμένει η ίδια.

Οι Πρασσές στην τελική ευθεία. Στις 6.10.2009 ορκίζεται η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Σηφουνάκης ορίζεται αρχικά υφυπουργός στο νεότευκτο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο οποίο συγχωνεύτηκαν το υπουργείο Μεταφορών και το κομμάτι των δημοσίων έργων από το παλαιό ΠΕΧΩΔΕ. Κατόπιν στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 έγινε ανασχηματισμός και ο κ. Σηφουνάκης βρέθηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αρχικά υπό την Τίνα Μπιρμπίλη και αργότερα (από τις 17 Ιουνίου 2011) υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ας δούμε πολύ συνοπτικά τι συνέβη στις Πρασσές το διάστημα αυτό:

-αποφασίζεται η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στον οικισμό. Κόστος: 123.755 ευρώ
-υπογράφεται σύμβαση για τη δημιουργία εσωτερικού δικτύου ύδρευσης- αποχέτευσης με κόστος 173.635 ευρώ.
-κατόπιν το υπουργείο Ανάπτυξης (δ/ση δημοσίων επενδύσεων) εγκρίνει την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την κατασκευή (σσ.ολοκλήρωση) εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ομβρίων οικ. Πρασσών και τη σύνδεση με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Ρεθύμνου με προϋπολογισμό 520.000 ευρώ. Την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοϊδης.
-με διάφορες αποφάσεις χρηματοδοτείται η κατασκευή του οδικού δικτύου που συνδέει τις Πρασσές με άλλα χωριά της περιοχής.
-ο δήμος Ρεθύμνου εγκρίνει την καταβολή 3.000 ευρώ για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση έργου: «Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση φαραγγιών Πρασσών».
Δίπλα σε όλα αυτά, και ενώ το Πράσινο Ταμείο υπογράφει σταδιακά την εκταμίευση των χρημάτων για τα δύο προγράμματα (ανάπλαση Πρασσών και ανάπλαση όψεων 5 κτιρίων), το υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται να παρέμβει δύο κινήσεις:
-στις 27.11.2011 εκδίδει προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στα οικόπεδα του παραδοσιακού οικισμού Πρασσών και των γηπέδων πέριξ αυτού. Το διάταγμα ορίζει πολύ ειδικούς αρχιτεκτονικούς περιορισμούς στη δόμηση και μια ζώνη μήκους 1 χιλιομέτρου από τον οικισμό, στην οποία ό,τι κατασκευαστεί θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα παραδοσιακά πρότυπα.
-στις 20.2.2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δίνει εντολή στο Πράσινο Ταμείο να παρέχει επιπλέον 160.000 ευρώ για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στις Πρασσές. Από την υπουργική απόφαση δεν γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δίνονται χρήματα, πλεόν των 473.000 ευρώ της αρχικής σύμβασης. Ωστόσο αναφέρεται ότι υπήρξε εισήγηση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, την οποία στις 6.12.2011 απεδέχθη το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου. Το ερώτημα είναι βέβαια αν το Πράσινο Ταμείο έχει στα χέρια του μια νέα μελέτη η οποία να δικαιολογεί την οικονομική επέκταση της σύμβασης. Ή αν τα χρήματα δόθηκαν… υπουργική αδεία.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης (δ/ση δημοσίων επενδύσεων) εγκρίνει την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) επιπλέον 350.000 ευρώ, για την ανάπλαση τμήματος του οικισμού Πρασσών δήμου Ρεθύμνης. Την απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης, τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος στις 22.12.2011. Εδώ έρχεται ένα δεύτερο ερώτημα: Τα 350.000 ευρώ που έδωσε ο κ. Μωραϊτης στις Πρασσές είναι
-κομμάτι των 473.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί με την αρχική μελέτη ανάπλασης, αλλά δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί.
-χωριστό κονδύλιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα 160.000 ευρώ που προαναφέρθηκαν.
-χωριστό κονδύλιο, πλέον των όσων χρημάτων έχουν δοθεί. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το ερώτημα βέβαια παραμένει το ίδιο, δηλαδή βάση ποιας μελέτης θα δοθούν τα χρήματα αυτά.
Ώρα λοιπόν να κάνουμε λογαριασμό. Από το πρώτο πρόγραμμα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του οικισμού μέχρι σήμερα, οι Πρασσές των 100 μόνιμων κατοίκων, στις οποίες κατοικούνται μόνο 4 στα 10 σπίτια πήραν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα από διάφορα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα για να φτιάξουν δρόμους, να επισκευάσουν παλαιά κτίρια, να υπογειοποιήσουν καλώδια, να αποκτήσουν δίκτυο αποχέτευσης και να ξαναφτιάξουν τους κοινόχρηστους χώρους και τους δρόμους τους…

Το «αγνό» ενδιαφέρον Όμως και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης επωφελείται από το εξαιρετικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον εγκαταλειμμένο οικισμό. Στο άκρο των Πρασσών βρισκόταν ένα μεγάλο οικόπεδο (7,7 στρεμμάτων, δηλαδή ίσο… με το ¼ του οικισμού), το οποίο βέβαια αν και αδόμητο εντάχθηκε όπως προείπαμε στα όρια του παραδοσιακού οικισμού. Το οικόπεδο αυτό ανήκε εξ αδιαιρέτου στα αδέρφια Νίκο και Ιωάννη Σηφουνάκη. Το 2008 το οικόπεδο αυτό διαιρέθηκε σε τρία κομμάτια (2,8 στρεμμάτων, 3 στρεμμάτων και 1,9 στρεμμάτων) τα οποία τα δύο αδέρφια μεταβίβασαν σε «ιδρυόμενη εταιρία», η οποία δεν κατονομάζεται στο σχετικό κτηματολογικό απόσπασμα. Ποια είναι αυτή η εταιρία; Μας το αποκαλύπτει η μεταβίβαση ακόμα δύο μικρών οικοπέδων, 44 τμ και 46 τμ: από τα δύο αδέρφια προς την «Dapiacienza Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Εμπορική Αγροτική Τουριστική Εταιρία (ΑΞΕΑΤΕ)». Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της, η Dapiacienza ιδρύθηκε το 2008 με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο την Μαρία Ν. Δασκαλαντωνάκη, τη σύζυγο του Νίκου Σηφουνάκη και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου ξενοδοχείων Grecotel. Αξίζει να σημειωθεί ότι με μια απλή αναζήτηση στο Google για την Dapiacienza προκύπτει ότι η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Περλεπέ δήλωσε στο τελευταίο πόθεν έσχες της ότι κατέχει 600 μετοχές της εν λόγω εταιρίας τις οποίες δήλωσε ότι απέκτησε με μηδενικό κόστος αγοράς.

Τι θα μπορούσε να ονειρεύεται κανείς από το οικόπεδο; «Οι Πρασιές εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν κυρίως ως παραθεριστικός οικισμός (κυρίως αλλοδαπών), δεδομένου ότι διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτό τον τομέα», εκτιμά το 2009 ο δήμος Ρεθύμνου στο επιχειρησιακό του σχέδιο. Μην απορήσετε λοιπόν αν μέσα στα επόμενα χρόνια δείτε αγροτουριστικές κατοικίες να ξεφυτρώνουν περιμετρικά του οικοπέδου, με τον πυρήνα του να παραμένει αγροτικός, όπως σήμερα. Άλλωστε υπάρχει και πολύ πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να διευκολύνει μια ανάλογη επένδυση. Πρόκειται για το νέο πλαίσιο για τους παραδοσιακούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, το οποίο θέσπισε εν κρυπτώ (δηλαδή χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα στους δημοσιογράφους) ο Νίκος Σηφουνάκης (ΦΕΚ ΑΑΠ 289/ 4.11.2011). Το νέο πλαίσιο ορίζει ότι σε οικόπεδο με εμβαδόν τουλάχιστον 1,8 στρέμματος ο ιδιοκτήτης μπορεί αντί να το κατατμήσει σε μικρότερα, να πάρει ως bonus το άθροισμα των τετραγωνικών που θα έκτιζε στα μικρότερα οικόπεδα μειωμένο κατά 10%. Κανένα από τα τρία μεγάλα οικόπεδα που μεταβιβάστηκαν στην Dapiacienza δεν είναι μικρότερο των 1,9 στρέμματος. Άρα μπορούν κάνοντας χρήση του ευεργετικού αυτού μέτρου να μην κοπούν σε κομματάκια (άλλωστε δεν θα ήταν όλα άρτια αφού λόγω του σχήματος του οικοπέδου δεν θα είχαν όλα πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό), αλλά να αξιοποιήσουν σχεδόν όλα τα τετραγωνικά που θα μπορούσαν να έχουν. Τυχαίο; Τα συμπεράσματα δικά σας.
*και δύο ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα από το παρόν ρεπορτάζ, καθώς δεν ήταν δυνατόν να δοθούν έγκαιρα οι σχετικές απαντήσεις:
-ως προς τι διορθώθηκε η απόφαση της νομαρχίας για την οριοθέτηση των Πρασσών μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Από τα δύο ΦΕΚ δεν προκύπτει κάποια εμφανής αλλαγή στα όρια.
-ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της Dapiacienza; Έχει αγοράσει άλλα οικόπεδα γύρω από το συγκεκριμένο χωριό, ή σε άλλα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου;

Ημερολόγιο

21.9.1995. Προεδρικό Διάταγμα. Χαρακτηρισμός παραδοσιακών οικισμών νομού Ρεθύμνης.
13.4.09. ΥΠΕΧΩΔΕ. Κήρυξη περιοχής οικισμού Πρασσών ως «περιοχή αισθητικής αναβάθμισης».
11.6.09. Νομαρχία. Οριοθέτηση οικισμού Πρασσών.
3.9.09. Νομαρχία. Νομαρχία. Διόρθωση σφάλματος στην οριοθέτηση.
10.12.10. Περιφέρεια Κρήτης. Κατανομή χρηματοδότησης σε βάρος ΣΑΕΠ Κρήτης. Περιλαμβάνεται έργο «αποκατάσταση και βελτίωση οδικού δικτύου ν. Χανίων (3η φάση δρόμος Αλικιανός- Πρασσές- Σούγια) 500.000 ευρώ.
6.4.11. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Κατανομή χρηματοδότησης σε βάρος ΣΑΕΠ Κρήτης. Περιλαμβάνεται έργο «αποκατάσταση οδικού δικτύου ν.Χανίων (3η φάση Αλικιανός- Πρασσές- Σούγια) 30.000 ευρώ
13.4.11 Πρακτικό συνεδρίασης Δημοτικού Συμβούλιο Ρεθύμνου. Όπως αναφέρει, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του δήμου Ρεθύμου για την ανάπλαση των Πρασσών είχε προϋπολογισμό 980.000 ευρώ.
11.7.11 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 38.335 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
11.7.11. Πράσινο ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 65.647 ευρώ για ανάπλαση 5 διατηρητέων.
13.7.11 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 38.335 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
13.7.11. Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 65.847 ευρώ για αποκατάσταση ανάπλασης όψεων 5 διατηρητέων παραδοσιακού οικισμού Πρασσών.
19.7.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου. Εγκρίνει πίστωση 473.755 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
27.7.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου. Ψηφίζει πίστωση 61.877 ευρώ για εκτέλεση υπογειοποίησης ΔΕΗ με απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ.
1.8.11. Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου. Ζητά να εκτελεστεί υπογείωση δικτύου ΔΕΗ Πρασσών (προϋπ. 123.755 ευρώ) με απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ.
4.8.11. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Νόμιμη η ανάθεση στη ΔΕΗ υπογειοποίησης καλωδίων Πρασσών για 123.755 ευρώ.
27.8.11. Προεδρικό Διάταγμα: Καθορισμός Ειδικών Όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων του παραδοσιακού οικισμού Πρασσές του δήμου Ρεθύμνης και των γηπέδων πέριξ αυτού.
30.8.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Έγκριση πίστωσης 3.000 ευρώ με θέμα Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση έργου: «Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση φαραγγιών Πρασσών»
30.8.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Πίστωση 264.300 για αποκατάσταση 5 διατηρητέων Πρασσών
8.9.11. Δήμος Ρεθύμνου. Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή εσωτερικών δίκτυα Πρασσών ύψους 173.635 ευρώ.
9.9.11 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 53.969 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
12.9.11 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 53.969 για ανάπλαση Πρασσών.
20.9.11. ΥΠΕΚΑ, δ/ση ειδικών έργων αναβάθμισης περιοχών. Τροποποιεί την από 12.5.2009 προγρ. Σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και δήμου Ρεθύμνου και την 8.2.2010 απόφαση ΥΠΕΚΑ για συγκρότηση κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: ανάπλαση Πρασσών. Αλλάζει ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Αρχιπελάγους.
23.9.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Πίστωση 173.635 ευρώ για πληρωμή έργου: εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης- αποχέτευσης ομβρίων οικισμού Πρασσών
29.9.11 Πράσινο ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 30.938 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
14.11.11. Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 34.545 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
15.11.11 Περιφέρεια Κρήτης. Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας περαίωσης «τμήμα επαρχιακής οδού Αμαρίου» στα όρια του οικισμού Πρασσών
23.11.11 Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Ρεθύμνου. Εγκρίνει την συμπληρωματική σύμβαση (πέραν των 473.755 ευρώ) για 236.024 ευρώ για την ανάπλαση Πρασσών.
23.11.11 Πράσινο ταμείο. Εγκρίνει δαπάνη 34.545 ευρώ (στο δήμο Ρεθύμνου) για ανάπλαση Πρασσών
25.11.11 Υπ. Ανάπτυξης, δ/ση δημοσίων επενδύσεων (Χρυσοχοϊδης). Εγκρίνει ένταξη στο ΠΔΕ του έργου: εσωτ. δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων οικ. Πρασσών και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων από δήμο Ρεθύμνου 520.000 ευρώ.
9.12.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου. Για να υλοποιηθεί ανάπλαση επαρχιακής οδού εντός Πρασσών, πρέπει να εκπον. μελέτη η/μ. Προτείνει απευθείας ανάθεση έναντι 3.038 ευρώ.
22.12.11. Αποκ. Διοίκηση Κρήτης. Νόμιμη η ψήφιση πίστωσης 3.038 ευρώ για ανάπλαση επαρχιακού δρόμου εντός Πρασσών (η/μ).
22.12.11. Υπ. Ανάπτυξης, δ/ση δημοσίων επενδύσεων (Μωραϊτης). Εγκρίνει ένταξη σε ΠΔΕ (μεταξύ άλλων) 350.000 ευρώ «ανάπλαση τμήματος οικισμού Πρασσών»
23.12.11
. Περιφέρεια Κρήτης. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής έργου «επαρχιακή οδός 13 Περιβόλια- Φούρφουρα Πρασσών»
29.12.11 Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού δήμου Ρεθύμνου 2012. Πρόβλεψη κονδυλίου για ανάπλαση Πρασσών ύψους 350.000 ευρώ.
29.12.11. Περιφέρεια Κρήτης. Κατανομή χρηματοδότησης σε βάρος ΣΑΕΠ Κρήτης. Περιλαμβάνεται αποκατάσταση και βελτίωση οδικού δικτύου Χανίων (3η φάση Αλικιανός- Πρασσές- Σούγια) 7.432 ευρώ.
31.1.12. Πράσινο Ταμείο. Έγκριση πίστωσης 160.000 για ανάπλαση Πρασσών.
9.2.12 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 100.525 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
20.2.12. Απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ για εγκριση πίστωσης για ολοκλήρωση ανάπλασης Πρασσών 160.000 ευρώ.
22.2.12 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 100.525 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
20.3.12 Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Νόμιμη η απόφαση για τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε δήμο Ρεθύμνου και ΥΠΕΚΑ για ανάπλαση Πρασσών.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ


(κατ’ εμας: ενα απ’ τα μεγαλύτερα λαμόγια του πράσινου φασισμού που πρέπει να κάτσει στο σκαμνί…)

αυτοπτις μαρτυς


cretanpatriot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου