Και η Ιταλία πρώτη στην φοροδιαφυγή!


Πριν από μερικές ημέρες, σε μια προσπάθεια να δει η Ευρώπη το πόσο δημοσιονομικά υπεύθυνη είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης (και έβδομη στον κόσμο), η Ιταλία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των φοροφυγάδων του Μιλάνου.
580 μέλη της Guardia di Finanza,
ενός σώματος που κανένας δεν φοβάται, «όρμησαν» επί των εμπόρων της πλούσιας αυτής πόλης, και ανακάλυψαν ότι το 1/3 των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, κρύβει έσοδα από την εφορία!
Η είδηση της φορολογικής αυτής επιδρομής μεταδόθηκε από όλα τα ΜΜΕ, και έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Μέσα όμως σε όλη αυτήν την εντυπωσιακή κάλυψη του γεγονότος, όπως συνηθίζεται στην Ιταλία, κανένα όνομα δεν αναφέρθηκε, και κανένας φοροφυγάς δεν ντροπιάστηκε. Αλλά ούτε και τιμωρήθηκε κανένας.
Φανταστείτε πόσο τρομοκρατήθηκαν όλοι αυτοί οι απατεώνες. Αν δεν δώσουν απόδειξη, το πολύ πολύ να δεχτούν ένα χρηματικό πρόστιμο €159, ή μια επίπληξη. Εξαρτάται κυρίως από τις διασυνδέσεις του καθένα με τους πολιτικά ισχυρούς.
Με άλλα λόγια, η φοροδιαφυγή στην Ιταλία δεν είναι απλά συνηθισμένη , αλλά γενικευμένη.
Μετά από την Αλβανία, δεν μπορώ να φανταστώ καμιά άλλη χώρα τόσο διάτρητη φορολογικά. Κανένας δεν γνωρίζει τα έσοδα κανενός.  Και κανένας δεν δηλώνει τα πραγματικά του έσοδα  στο κράτος.
Το καλύτερο είναι αυτό που αναφέρει και η Corriere della Sera, ότι η επιδρομή έγινε Κυριακή, όταν όλα σχεδόν τα καταστήματα του Μιλάνου, αλλά και της Ιταλίας γενικότερα είναι κλειστά!
Αυτό γεννά το ερώτημα: Θέλει πραγματικά η χώρα να κυνηγήσει την φοροδιαφυγή; Μάλλον ναι. Αφού το όλο ζήτημα είναι σαν ανέκδοτο. Ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς, δηλαδή συνολικά 15 εκατομμύρια από αυτούς, δήλωσε μηδενικό εισόδημα πέρσι. Αν ήταν αλήθεια, θα έπρεπε να τους λυπόμαστε. Όμως, τα τρία εκατομμύρια από αυτούς, διαθέτουν από τρία τουλάχιστον σπίτια, άρα δεν τα πάνε και τόσο άσχημα, όσο φαίνεται από τις δηλώσεις τους.
Όπως επίσης δημοσιεύτηκε, 188.000 Ferrari και Lamborghini, μαζί με 42.000 σκάφη αναψυχής ανήκουν σε άτομα που δήλωσαν λιγότερο από €20.000 ετήσιο εισόδημα!
Φανταστείτε πόσο θα δυσκολευτούν αυτοί οι άποροι να βάλουν βενζίνη στις Ferrari τους, τώρα που το Ιράν απειλεί να κόψει το πετρέλαιο!
Μια άλλη καινούργια τεχνική που χρησιμοποιείται από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, είναι η χρήση ειδικών σκυλιών στα σύνορα με την Ελβετία, που μυρίζουν τα μετρητά, που προσπαθούν να βγάλουν από τη χώρα κάποιοι επιτήδειοι. Με αυτή την τεχνική, σύμφωνα με τις αρχές, ανακαλύπτονται και κατάσχονται περίπου $52.000 κάθε ημέρα. Πολύ λιγότερα δηλαδή από όσο κοστίζει μια Lamborghini.
Το συνολικό ιταλικό χρέος σήμερα είναι γύρω στα $2.2 τρισεκατομμύρια, ή 120% του ιταλικού ΑΕΠ. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πρόσφατα.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η αγάπη των Ιταλών για τις ελβετικές τράπεζες, και την φοροδιαφυγή, δεν είναι αποκλειστικό τους προνόμιο, αφού το ίδιο γίνεται και στην Αμερική, ειδικά από κάποιους που είναι και υποψήφιοι για υψηλά πολιτικά αξιώματα.
Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Οι ΗΠΑ δεν ανήκουν σε κάποια διεθνή πολιτική ένωση, ούτε μοιράζονται το ίδιο νόμισμα με άλλες χώρες.
Η Ιταλία θέλει να τη σέβονται, αλλά θέλει και χαμηλότοκα δάνεια, ισορροπημένο προϋπολογισμό, και ευημερία. Όπου όμως και να στρέψει κανείς το βλέμμα του στη σημερινή Ρώμη, βλέπει πράγματα που μέχρι πριν από 20 χρόνια θα ήταν απίστευτα: παντού ζητιάνοι, και άστεγοι, δεκάδες από αυτούς να καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και να μπλοκάρουν τις εισόδους των καταστημάτων, ψάχνοντας για πεταμένα λαχανικά, και εκλιπαρώντας για χαρτζιλίκι τους περαστικούς.
Είναι αυτονόητο το τι προκάλεσε αυτήν την αλλαγή.
worldaffairsjournal.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου