ΙΧΝΗ ΑΠΟ … ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (Ε.Υ.Π.)

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR_Ij0afdaI4iGT3gi7pAs76_bTYNh-t1ITI0st0K2kV2_CUj4o 
Συστήματα υποκλοπών αξίας 798.000,00 ευρώ τιμολογήθηκαν για 8.000.000,00 ευρώ !

Πόρισμα της επιτροπής για το «ξέπλυμα», που έρχεται στο φως, εντοπίζει σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία πώλησης «κοριού» το 2007


Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η προμήθεια, το 2007, του συστήματος επισύνδεσης (υποκλοπών) από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.). Όπως αποκαλύπτει σήμερα 23 Ιανουαρίου 2012, η ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) προχώρησε σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.» σε βάρος της οποίας έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου


Πόρισμα της «επιτροπής για το ξέπλυμα» με ημερομηνία 3 Μαρτίου του 2011 εντοπίζει σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία πώλησης του «κοριού» στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) από τη συγκεκριμένη εταιρεία (Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντί 798.000,00 ευρώ τα συστήματα υποκλοπών τιμολογήθηκαν για το ποσό των 8.000.000,00 ευρώ !


Εκπρόσωποι της εταιρείας (Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.) έχουν κληθεί – την 22α Φεβρουαρίου 2012 – να απολογηθούν ενώπιον της 5ης Ειδικής Ανακρίτριας κυρίας Σοφίας Φούρλαρη. Χαρακτηρίζουν ωστόσο «αβάσιμη» τη μονομερή καταγγελία της σύμβασης, ενώ μέσω των συνηγόρων τους αμφισβητούν τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρουσιάζοντας μάλιστα αποδεικτικά στοιχεία !


Αναλυτικότερα, οι διεργασίες για την αγορά δύο συστημάτων νόμιμης επισύνδεσης, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και την Αντιτρομοκρατική, ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου του 2005 και ολοκληρώθηκαν στις 21 Αυγούστου 2007, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής.


Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απευθείας ανάθεση, μέσω απορρήτων κονδυλίων. Στο πόρισμά της, τον περασμένο Μάρτιο 2011, η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το «ξέπλυμα» διαπιστώνει ότι η αξία των συστημάτων με βάση τα τιμολόγια της γερμανικής Syborg προς την εταιρεία «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.» (σ.σ. αντιπρόσωπος της γερμανικής Syborg στην Ελλάδα) ανήλθαν για μεν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) σε 406.000,00 ευρώ και για την Αντιτρομοκρατική σε 392.000,00 ευρώ. Όμως, παραδιδόμενα στις Ελληνικές Αρχές τιμολογήθηκαν για 3.900.000,00 ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και 4.100.000,00 ευρώ στην Αντιτρομοκρατική !


«Προκειμένου να δικαιολογήσουν τα παραπάνω ποσά», αναφέρει η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, «οι εκπρόσωποι της εταιρείας Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε. ισχυρίστηκαν ότι είχαν προβεί σε αναβάθμιση του λογισμικού των παραπάνω συστημάτων με υποστήριξη από την Κυπριακή Εταιρεία L.I.S., Law full Interception Systems co Ltd». Όμως ιδιαίτερα επιβαρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας για τη σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Law full Interception Systems co Ltd (L.I.S.), ενδεικτικά, συστήνεται στις 25 Οκτωβρίου 2005, 13 δηλαδή ημέρες μετά την απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) για αγορά του συστήματος υποκλοπών από τη «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.». Διαπιστώνεται επίσης ότι η εταιρεία Law full Interception Systems co Ltd (L.I.S.) συστάθηκε από δικηγορικό γραφείο μετά από τις οδηγίες του Αντιπροέδρου της εταιρείας «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.», Χρ. Β., καθώς και ότι ο τελευταίος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και μέτοχος της Law full Interception Systems co Ltd (L.I.S.), αφού ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εμφανίζονται οι υπάλληλοι του Δικηγορικού Γραφείου.




Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα που στάλθηκαν από τη γερμανική Syborg ουδέποτε αναβαθμίστηκαν στην Κύπρο και κάνει λόγο για «τεχνάσματα» της εταιρείας «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.» με τη χρήση πλαστών τιμολογίων.




Γυναίκα αξιωματούχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) σε κατάθεσή της στις 20 Μαϊου του 2011, ενώπιον της 5ης Ειδικής Ανακρίτριας κυρίας Σοφίας Φούρλαρη κατηγορεί την προηγούμενη Διοίκηση της Υπηρεσίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ιεραρχία δεν προχώρησε σε απευθείας συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Syborg, όπως έπραξαν οι αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά επέλεξε τη μέθοδο της προμήθειας μέσω αντιπροσώπου, επιλογή που είχε ως επακόλουθο τη σημαντικότατη υπερκοστολόγηση του συστήματος και τη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου».




Περιέργως, πάντως, διαφορετικά σε σχέση με τα παραπάνω είναι τα δεδομένα από τα απόρρητα αρχεία της σύμβασης στα οποία κατάφερε, δημοσιογραφική αδεία, να αποκτήσει πρόσβαση η εφημερίδα «Καθημερινή».


Συγκεκριμένα, στο επίσημο πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2005, το κόστος προμηθείας του συστήματος διαμορφώνεται στα 3.400.000,00 ευρώ και όχι 406.000,00 ευρώ, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή Αξιολόγησης Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η προσφορά μάλιστα της εταιρείας «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.» κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα καθώς, ενδεικτικά, η προσφορά ανταγωνίστριας εταιρείας με έδρα τη Φρανκφούρτη ανερχόταν στα 3.900.000,00 ευρώ, χωρίς το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). Το ίδιο προκύπτει σαφώς και από το πρακτικό συνεδρίασης της Επιτροπής Παραλαβής του συστήματος με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2007 : «το συνολικό κόστος του συστήματος ανέρχεται τελικώς στο ποσό των 3.900.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)» …

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


Τρεις «αντισυμβατικές» συμπεριφορές καταγγέλλει η Διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της να προσβάλει τη σύμβαση με την εταιρεία «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.». Υποστηρίζει αρχικά ότι από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, έχει προκύψει σειρά προβλημάτων λειτουργίας τα οποία δεν έχουν εμπρόθεσμα αντιμετωπιστεί από την εταιρεία, όπως προβλέπει η σύμβαση. Κατηγορεί επίσης την «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.» για παράβαση της εμπιστευτικότητας λόγω εμπλοκής στην προμήθεια της εταιρείας Law full Interception Systems co Ltd (L.I.S.). Τέλος, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι λόγω της εν εξελίξει έρευνας, τίθενται εν αμφιβόλω το κύρος και η αξιοπιστία της εταιρείας. Σε προσφυγή – απάντηση της «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.Β.Ε.» που υπογράφεται στις 6 Φεβρουαρίου 2012, ο πληρεξούσιος Δικηγόρος της εταιρείας κύριος Θέμης Σοφός χαρακτηρίζει αβάσιμες τις αιτιάσεις της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, απορρίπτει ως αναληθή τον ισχυρισμό για μη σωστή συντήρηση του συστήματος. Επίσης, αρνείται τις κατηγορίες για παράβαση της εμπιστευτικότητας και κατηγορεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) για «αόριστες αναφορές», καθώς και για το γεγονός ότι δεν κάλεσε τους εκπροσώπους της εταιρείας σε ακρόαση.



πηγη anonumous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου