Ένας κόσμος χωρίς το ευρώ


Ένας κόσμος χωρίς το ευρώ
 Μετά από διμερή συνάντησή τους, Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση για «διαρθρωτικές αλλαγές» στην ευρωζώνη και μια νέα συνθήκη - το περιεχόμενο των οποίων παραμένει ένα μυστήριο. Λίγο νωρίτερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Mario Monti αναγνώρισε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει μετά την Ελλάδα, χωρίς ένα πακέτο μέτρων κατά της κρίσης. Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες που συζητάμε ό, τι ο κόσμος θα μοιάζει μετά από το ευρώ.


H ώρα για το ευρώ
Τα προβλήματα του χρέους της ευρωζώνης έχουν γίνει γόρδιος δεσμός που οι υπάλληλοι της ΕΕ δεν μπορούν να διαχωριστούν. Οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν απλά να το κόψει.
Προφανώς, στο 9 Δεκέμβρη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που θα συμφωνήσουν ότι η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ θα γυρίσει πίσω στα εθνικά τους νομίσματα πριν από το νέο έτος. Μόνο η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία θα κρατήσει το ευρώ για μια μεταβατική περίοδο που θα διστακτικά τελευταία τρία χρόνια.
Η χρονική στιγμή αυτής της μοιραίας απόφασης ήταν καλά μελετημένη-οικονομική και πολιτική ζωή στην Ευρώπη επιβραδύνεται, έως και σέρνεται γύρω στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.Αυτή η ηρεμία είναι η καλύτερη στιγμή για τη μετάβαση πίσω στην παλιά νομίσματα και τον καθορισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους.
Ο πανικός δεν αποφεύχθηκε - τις διαρροές μετά την Μέρκελ-Σαρκοζί συνάντηση στις 5 Δεκεμβρίου προκάλεσαν εκρήξεις σε χρηματιστήριο και το νόμισμα των αγορών. Σε περίπτωση που ο πανικός συνεχίζεται, η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου θα ακινητοποιηθεί.
Το ευρώ χάσαμε
Για να σταματήσετε την πτώση του ευρώ και την ανάπτυξη του δολαρίου, το εμπόριο στις αγορές συναλλάγματος είναι υπό αναστολή και είναι τα κύρια χρηματιστήρια σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία να κλείσει.
Οι κάτοχοι του ευρώ και τίτλους σε ευρώ κάνουν ό, τι μπορούν για να απαλλαγούμε των επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων τους. Τα ποσοστά των εθνικών νομισμάτων και το μέλλον του ευρώ στις χώρες που θα το κρατήσει παραμένουν άγνωστα.
Ο πανικός μπορεί να οδηγήσει σε ένα τρέξιμο για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, προκαλώντας το ψήσιμο σύστημα να καταρρεύσει. Σύμφωνα με τις διαρροές στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι ευρωζώνη αρχές είναι έτοιμες να παγώσει όλους τους λογαριασμούς μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
Οι ειδικοί είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, ή ακόμα και το κύριο. Ορισμένες εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνίες σε ευρώ και δεν είναι σαφές τι πρέπει να κάνουν τώρα, ιδιαίτερα αν αυτές οι συμφωνίες πλακόστρωτο για το επόμενο έτος. Πολλοί ειδικοί εκπλήσσει το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι σε μια τέτοια βιασύνη.
Μετατροπή ασχολείται με τα εθνικά νομίσματα θα απαιτήσει πολύ χρόνο και χρήμα.Αλλά δεν υπάρχουν χρήματα, και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να καθορίσουν τις τιμές των νομισμάτων. Η οικονομία απλώς δεν θα λειτουργήσει όλο αυτό το διάστημα, εκτός αν ένα αξιόπιστο νόμισμα εμφανίζεται.
Ο μόνος υποψήφιος είναι το δολάριο ΗΠΑ. Μόνο η Federal Reserve των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να σταματήσει αυτή την αναδυόμενη οικονομική κατάρρευση από την πώληση τεράστια ποσά δολαρίων.
Το ευρώ ότι δεν ήταν απαραίτητη
Αυτό που περιγράφηκε πιο πάνω δεν είναι πραγματικότητα, αλλά ένα από τα πιθανά σενάρια. Αυτή η δυστοπική όραμα είχε ως στόχο να δείξει πόσο σοβαρά άρρωστος είναι η Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, το σενάριο αυτό μπορεί ακόμα να έρθει να περάσει.
Ούτε αξιωματούχοι ούτε εμπειρογνώμονες υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το τι να κάνει με τον κόμπο του Ευρωπαϊκού προβλήματα. Θα έπρεπε να διαχωριστούν ή να το κόψουν; Ποιο είναι το μικρότερο καταστροφή - την κατάργηση του ευρώ ή η φύλαξή τους;
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι απώλειες από την κατάργηση του ευρώ θα είναι μέτρια, πολύ περισσότερο από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος δεν ήταν πολύ ωφέλιμη για την ευρωζώνη οικονομίες.
Igor Νικολάγιεφ, FBK στρατηγική ανάλυση διευθυντής, δήλωσε: «Η ανάλυσή μας των μακροοικονομικών δεικτών δείχνει ότι η εισαγωγή του ευρώ δεν έχει κανένα όφελος. Δεν αισθητή αύξηση ή μείωση της παραγωγής του ΑΕΠ ή βιομηχανική έχει καταχωρηθεί. Τι είναι εκεί για να λύπη τότε; "
Μερικοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η εισαγωγή του ευρώ δεν θα μπορούσε να έχει παρουσιάσει καμία βελτίωση επειδή ο κύριος οικονομικός στόχος της ήταν να αναδιανείμει χρηματοοικονομικών ροών προς όφελος των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών και την ενίσχυση της θέση στην αγορά της Γερμανίας εξαγωγείς. 
 Boris Kagarlitsky, διευθυντής του Ινστιτούτου της Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSO), εξηγεί: «αποβιομηχάνισης της Ευρώπης δεν έλαβε χώρα υπό κινεζική πίεση, αλλά λόγω της συγκέντρωσης του συνόλου σχεδόν της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία. Λιγότερο αποτελεσματική βιομηχανικές ζώνες αποδεικνύεται ανίκανη όχι μόνο να ανταγωνιστεί με αυτό, αλλά ακόμα και να εκσυγχρονιστούν για τον μελλοντικό ανταγωνισμό. "
Πιστεύει ότι μια συστηματική οικονομική μεταρρύθμιση απαιτεί εγχώρια συστήματα νόμισμα και τη νομισματική και περιθώρια ευελιξίας στον τρόπο με τις χώρες διαχειρίζονται τους προϋπολογισμούς τους. Έχοντας ένα κοινό νόμισμα καθιστά αυτό αδύνατο.
Το ευρώ που επιβλήθηκε σε ορισμένες χώρες
Περιφερειακές χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα έχουν βρεθεί σε μια παγίδα. Ένα ακριβό νόμισμα (ευρώ) καθιστά δύσκολο για αυτούς να ανταγωνίζονται με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Ούτε μπορούν να ανταγωνιστούν με τη Γερμανία λόγω του χάσματος στο βιομηχανικό δυναμικό.
Kagarlitsky είναι πεπεισμένη ότι μια «ομαλή μετάβαση» από το ευρώ σε εθνικά νομίσματα θα ωφελήσει όλες τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Η κατάργηση του ευρώ θα προκαλέσει δυσκολίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας και της Γαλλίας και να επιβραδύνουν την οικονομική τους ανάπτυξη αλλά και την αναζωογόνηση άλλες οικονομίες που δεν έχουν ευκαιρίες να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Ωστόσο, όλοι οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από το RIA Novosti συμφωνούν ότι μια "ομαλή μετάβαση" είναι απολύτως αδύνατο.
Πρώτον, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να καταστρέψει τις οικονομικές επαφές που συγκέντρωσε τα τελευταία 15 χρόνια - πολλά ευρώ δανειακών υποχρεώσεων, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών και των συμβάσεων.
Yury Danilov, διευθυντής του Κέντρου Αγοράς Χρεογράφων Αναπτύξεως, πιστεύει ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι απλά σε θέση να ασχοληθεί με το ευρώ ρυθμίσεις που έχουν γίνει πάνω από σχεδόν 15 χρόνια."
Η κατάργηση του κοινού νομίσματος ενδέχεται να επιδεινώσει τα χρέη της Ευρωζώνης. Vladislav Inozemtsev, διευθυντής του Κέντρου της Post-Βιομηχανικών Σπουδών, εξηγεί: "Η κατάρρευση του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει ακραία δυσπιστία σε όλα τα ευρωπαϊκά νομίσματα και να το καταστήσει πολύ πιο δύσκολο να πωλήσει οποιοδήποτε χρεόγραφα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα βρίσκουν πιο δύσκολο να δανειστούν τα χρήματα. "Δυσπιστία των κυρίαρχων ευρωπαϊκών νομισμάτων θα παραλύσουν οι οικονομίες των εν λόγω χωρών ή να τους υποχρεώνουν να αναζητήσει αντικαταστάτη νόμισμα, για παράδειγμα, το αμερικανικό δολάριο.
Νικολάγιεφ από FBK πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κρίσης και ότι η κατάργηση του ευρώ θα αποβεί καταστροφικό για τον κόσμο σε μια νέα άβυσσο.
Το ευρώ που εξακολουθεί να είναι απαραίτητη
Danilov χαρακτηριστικά μιλούν για πρόωρο θάνατο του ευρώ με την ασαφή ερμηνεία του όρου "η διάλυση της Ευρωζώνης."
«Η ΕΕ ερμηνεύει» την διάλυση της ευρωζώνης », όπως την αποχώρηση του ενός, δύο, ή, στη χειρότερη περίπτωση, τέσσερις χώρες. Αυτά τα σενάρια δεν αφορούν την εξαφάνιση του ευρώ ως νομίσματος », εξηγεί.
Αν η ευρωζώνη χωρίζει και τα νομίσματα των "απόβλητοι" της αναπόφευκτα υποτιμηθεί, βιομηχανίες τους μπορούν να λάβουν ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα του προϋπολογισμού τους θα επιδεινωθούν και η απειλή της κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης θα γίνουν εντονότερες. Το ευρώ θα εκτιναχθεί, η οποία, Inozemtsev διατηρεί, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών που λειτουργούν σε αυτό.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, μόνο μέσω της συλλογικής δράσης.
Inozemtsev προσφέρει τις ακόλουθες διέξοδο: «Η μόνη λύση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά των κινητών αξιών στην Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η οποία πρέπει να εκκαθαρίζονται στα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό θα κοστίσει 1,2 έως 1300000000000 ευρώ. Εάν η ΕΚΤ τυπώνει χαρτονομίσματα για να εξαγοράσει αυτούς τους τίτλους, όλα τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιλυθεί και το μηχανισμό του πληθωρισμού τίθεται σε εφαρμογή. "
Ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτη - θα ξεσηκώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και την υποτίμηση χρεογράφων προς το σημείο ότι οι κυβερνήσεις θα το βρείτε πολύ εύκολο να τα πληρώσει μακριά στην ονομαστική τους κόστος σε περίπου μια δεκαετία.
Ωστόσο, οι ειδικοί αναγνώρισαν ότι αν τα οικονομικά προβλήματα του νότου πάτε σε εκκρεμότητα, η κρίση είναι βέβαιο ότι θα κάνει άλλον ένα γύρο ...

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του RIA Novosti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου