Συρία: Δεν έγιναν δεκτοί στην Μπάμπα Αμρο οι παρατηρητές

http://voria.gr/filestore/modules/news/7/5/75607/pic-0-norm.jpg
Οι κάτοικοι της συνοικίας Μπάμπα Aμρο στη Χομς, προπύργιο της αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, αρνήθηκαν την είσοδο των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη συνοικία τους επειδή συνοδεύονταν από έναν αξιωματικό του συριακού στρατού,
ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι κάτοικοι αρνήθηκαν την είσοδο των παρατηρητών στην Μπάμπα Αμρο εξαιτίας της παρουσίας αξιωματικού του συριακού στρατού. Οι κάτοικοι τους ζήτησαν να δουν τους τραυματίες και τους γονείς των μαρτύρων κι όχι τα μέλη του κόμματος Μπάαθ», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.
Το Παρατηρητήριο εκφράζει ανησυχίες μήπως «η επιτροπή των Αράβων παρατηρητών μετατραπεί σε αναξιόπιστο μάρτυρα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία».
Τα άρματα μάχης που αποσύρθηκαν από τους δρόμους της Χομς την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν από την άφιξη των παρατηρητών, «μπορούν να αναπτυχθούν εκ νέου σε πέντε λεπτά», υπογράμμισε εξάλλου ο Αμπντελραχμάν, καλώντας τους παρατηρητές να ερευνήσουν για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο.
Παράλληλα η Ρωσία, ένας από τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους της Συρίας, κάλεσε σήμερα τη Δαμασκό να επιτρέψει στα μέλη της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου να κινηθούν ελεύθερα στη χώρα κατά την έρευνά τους για το αν η Συρία εφαρμόζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Συνδέσμου για τον τερματισμό της βίας.
«Η αποστολή θα πρέπει να μπορεί να επισκεφθεί οποιοδήποτε μέρος της χώρας, οποιεσδήποτε πόλεις ή χωριά, και να βγάλει τα δικά της ανεξάρτητα, αντικειμενικά συμπεράσματα σχετικά με το τι συμβαίνει και πού», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Από τη συριακή ηγεσία ζητούμε με συνέπεια πλήρη συνεργασία με τους παρατηρητές για την παροχή άνετων συνθηκών εργασίας και ελευθερίας» κινήσεων, σημείωσε ο Λαβρόφ.
Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα απευθείας εικόνες που δείχνουν πυροβολισμούς και καπνό να υψώνεται στον αέρα στην πόλη Χάμα, όπου δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα «Πού είναι οι άραβες παρατηρητές».
Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη αύριο.
Στις τηλεοπτικές εικόνες που μετέδωσε, το Αλ Τζαζίρα δείχνει έναν άνδρα που αιμορραγεί από τον αυχένα, ενώ πίσω του οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου