Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει η μετανάστευση για ψώνια στη βόρεια Ελλάδα. Καθημερινά χιλιάδες Έλληνες περνάνε τα σύνορα και κάνουν τις αγορές τους από γειτονικές πόλεις της Βουλγαρίας, καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές προειδοποιούν για σοβαρές ασθένειες που πρέπει να προσέχουν.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Γνώμη” χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, κ. Δαδούση χρειάζεται προσοχή των καταναλωτών σε σχέση με... την αγορά χοιρινού κρέατος από τη γειτονική Βουλγαρία. “Η Βουλγαρία έχει σοβαρό πρόβλημα με ασθένεια που λέγεται τριχινιάση στο χοιρινό της, και αυτό πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει όταν αποφασίζει να κάνει αγορές. Αυτή τη στιγμή έλεγχος δεν υπάρχει, και οι καταναλωτές, για ατομική χρήση, πολλές φορές επιλέγουν να αγοράζουν το κρέας τους από τη γειτονική μας χώρα. Κανονικά, με βάση την κοινοτική νομοθεσία απαγορεύεται να έρθει χοιρινό κρέας από τη Βουλγαρία, αλλά μπορεί να υπάρξει αγορά για προσωπική χρήση, κάτι το οποίο δεν ελέγχεται. Η απαγόρευση εισαγωγής για εμπορικούς λόγους, έχει γίνει εξ’ αιτίας της πανώλης των χοίρων που μεταδίδεται γρήγορα, και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται εδώ και δέκα χρόνια περίπου” υπογραμμίζει ο κ. Δαδούσης. Προσθέτει ακόμη ότι: “Μιλάμε για μια σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται γρήγορα. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν. Το κρέας που παίρνουν πρέπει να είναι ελεγμένο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος. Κάνουμε την έκκληση αυτή γιατί εάν δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, γιατί στην Ελλάδα είχαμε κρούσμα πέρυσι στην περιοχή της Καβάλας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας στο κρέας”. Η εφημερίδα δίνει συμβουλές καθώς είναι πολλοί αυτοί που αγοράζουν κρέας από τη Βουλγαρία. Tι είναι η Τριχινίαση Ασθένεια που προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα και που, αν δεν προσεχτεί και δε θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις για τη ζωή και την υγεία. Προκαλείται από την είσοδο μέσα στον οργανισμό μικρών σπειροειδών σκουληκιών και ζει ως παράσιτο σ' αυτόν, για πολύ καιρό. Θα τα βρούμε στην αρχή στα τοιχώματα του εντέρου, όπου εισέρχονται με την τροφή. Εκεί γεννούν τα έμβρυά τους που με την κυκλοφορία του αίματος μεταφέρονται σ' ολόκληρο το σώμα και κύρια στα άκρα. Τα έμβρυα προσαρμόζονται εύκολα εκεί κι αναπτύσσονται κανονικά.Τα συμπτώματα της τριχινίασης είναι υψηλός πυρετός, πρήξιμο, στο πρόσωπο και κύρια στα μάτια, κοκκινίλα, φωτοφοβία και δυνατοί μυϊκοί πόνοι. Πιο εύκολα προσβάλλονται από τριχινίαση τα μικρά παιδιά. Προκαλείται η αρρώστια αυτή από το νωπό κρέας ή το όχι καλά ψημένο που μπορεί να έχει μέσα του τριχίνες, καθώς επίσης κι από την επαφή με κατοικίδια ζώα που τρώνε ωμά κρέατα. Προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνονται είναι το καλό βράσιμο των κρεάτων και ο υγειονομικός έλεγχος σ' αυτά. Θεραπεία: Κορτιζόνη και παρασιτοκτόνα φάρμακα 24h.gr
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Γνώμη” χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, κ. Δαδούση χρειάζεται προσοχή των καταναλωτών σε σχέση με... την αγορά χοιρινού κρέατος από τη γειτονική Βουλγαρία. “Η Βουλγαρία έχει σοβαρό πρόβλημα με ασθένεια που λέγεται τριχινιάση στο χοιρινό της, και αυτό πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει όταν αποφασίζει να κάνει αγορές. Αυτή τη στιγμή έλεγχος δεν υπάρχει, και οι καταναλωτές, για ατομική χρήση, πολλές φορές επιλέγουν να αγοράζουν το κρέας τους από τη γειτονική μας χώρα. Κανονικά, με βάση την κοινοτική νομοθεσία απαγορεύεται να έρθει χοιρινό κρέας από τη Βουλγαρία, αλλά μπορεί να υπάρξει αγορά για προσωπική χρήση, κάτι το οποίο δεν ελέγχεται. Η απαγόρευση εισαγωγής για εμπορικούς λόγους, έχει γίνει εξ’ αιτίας της πανώλης των χοίρων που μεταδίδεται γρήγορα, και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται εδώ και δέκα χρόνια περίπου” υπογραμμίζει ο κ. Δαδούσης. Προσθέτει ακόμη ότι: “Μιλάμε για μια σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται γρήγορα. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν. Το κρέας που παίρνουν πρέπει να είναι ελεγμένο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος. Κάνουμε την έκκληση αυτή γιατί εάν δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, γιατί στην Ελλάδα είχαμε κρούσμα πέρυσι στην περιοχή της Καβάλας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας στο κρέας”. Η εφημερίδα δίνει συμβουλές καθώς είναι πολλοί αυτοί που αγοράζουν κρέας από τη Βουλγαρία. Tι είναι η Τριχινίαση Ασθένεια που προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα και που, αν δεν προσεχτεί και δε θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις για τη ζωή και την υγεία. Προκαλείται από την είσοδο μέσα στον οργανισμό μικρών σπειροειδών σκουληκιών και ζει ως παράσιτο σ' αυτόν, για πολύ καιρό. Θα τα βρούμε στην αρχή στα τοιχώματα του εντέρου, όπου εισέρχονται με την τροφή. Εκεί γεννούν τα έμβρυά τους που με την κυκλοφορία του αίματος μεταφέρονται σ' ολόκληρο το σώμα και κύρια στα άκρα. Τα έμβρυα προσαρμόζονται εύκολα εκεί κι αναπτύσσονται κανονικά.Τα συμπτώματα της τριχινίασης είναι υψηλός πυρετός, πρήξιμο, στο πρόσωπο και κύρια στα μάτια, κοκκινίλα, φωτοφοβία και δυνατοί μυϊκοί πόνοι. Πιο εύκολα προσβάλλονται από τριχινίαση τα μικρά παιδιά. Προκαλείται η αρρώστια αυτή από το νωπό κρέας ή το όχι καλά ψημένο που μπορεί να έχει μέσα του τριχίνες, καθώς επίσης κι από την επαφή με κατοικίδια ζώα που τρώνε ωμά κρέατα. Προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνονται είναι το καλό βράσιμο των κρεάτων και ο υγειονομικός έλεγχος σ' αυτά. Θεραπεία: Κορτιζόνη και παρασιτοκτόνα φάρμακα 24h.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου