Επειτα από τρία χρόνια ανελέητων λαθών πάνω από τον ελληνικό «Τιτανικό», η Ευρώπη χάνει τη μάχη με τις αγορές. Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη.Η Ιταλία και η Ισπανία θα αναγκαστούν να δανειστούν συνολικά 590 δισ. ευρώ το 2012, το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Η ανταλλαγή ομολόγων με «κούρεμα», το περίφημο PSI+, διατηρείται μόνο για την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.Το μόνο βέβαιο ως προς τα χρέη της Ελλάδας, αλλά και ισχυρότερων οικονομιών όπως η Ιταλία, είναι… η αβεβαιότητα, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει πάρει άσχημη τροπή, ενώ τα χρέη άλλων οικονομιών καλούνται να επωμιστούν το ΔΝΤ και οι χώρες-μέλη του, χωρίς να εξετάζεται η λύση μιας «γενναίας παρέμβασης» της ΕΚΤ. Η Μέρκελ πείστηκε από τον πανίσχυρο τραπεζίτη Ακερμαν να αποδεχθεί ότι το «κούρεμα» 50% για το ελληνικό χρέος, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος.
Και ο Τζορτζ Σόρος δεν έχασε καθόλου χρόνο... Αγόρασε ευρωπαϊκό χρέος! Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος των αγορών αγόρασε ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την πτωχευμένη πλέον MF Global. Πρόκειται για το ίδιο χρέος που οδήγησε την MF Global στην πτώχευση! Οταν είχε προχωρήσει σε πτώχευση, η εταιρεία πούλησε μέρος των ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών που διέθετε, αλλά της είχαν περισσέψει αρκετά, αξίας περίπου 4,8 δισ. δολαρίων Στη συνέχεια τα μετέφερε στην KPMG του Λονδίνου, που διαχειρίστηκε τη διαδικασία πτώχευσης. Από εκεί, τα ομόλογα προσφέρθηκαν σε μεγάλους επενδυτές μέσω του clearing house LCH Clearnet, πολλοί από τους οποίους δεν «τσίμπησαν».
Βρέθηκε όμως ο Τζορτζ Σόρος, που πρόθυμα προχώρησε στην αγορά τους με ιδιαίτερα χαμηλή και ελκυστική τιμή, γνωρίζοντας προφανώς εκ των προτέρων την κυοφορούμενη κρίσιμη απόφαση της φράου Μέρκελ να αποποιηθεί την άποψη για τη συμμετοχή «κατά περίπτωση» ιδιωτικών τραπεζών και ιδιωτών επενδυτών που είναι κάτοχοι κρατικών ομολόγων σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους. Η «σιδηρά» καγκελάριος υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη δικλίδα ασφαλείας μεταφέρει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας στους ιδιώτες και ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές μέλλον της Ευρωζώνης και του ισχυρού ευρώ. Αλλά, άλλαξε άποψη.
Ο Τζορτζ Σόρος, λοιπόν, ο κερδοσκόπος που μας αγάπησε προσφέροντας τις πολύτιμες συμβουλές του στον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο άνθρωπος που έχει κερδοσκοπήσει όσο κανείς ανά την υφήλιο την τελευταία εικοσαετία από τις επιθέσεις σε νομίσματα και χρέος, οσμίστηκε επενδυτική ευκαιρία! Η κάθε κρίση, προφανώς, γεννάει και ευκαιρίες. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλους τους παίκτες. Το μοίρασμα του πλούτου από πλευράς των ισχυρών, και η παραχώρηση κυριαρχίας, από πλευράς των ασθενών, θα πονέσουν.
Σε άρθρο του στους Financial Times ο Λουκάς Παπαδήμος, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις ενός μεγάλου μη εθελοντικού «κουρέματος» του χρέους για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, την πραγματική οικονομία και τελικά τον Ελληνα φορολογούμενο. Αλλά η τρόικα πιστεύει ότι αν «κόψει» το 50% - 60% του ελληνικού χρέους, αυτό θα καταστεί βιώσιμο.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου