Σάλος για τα μπόνους των υπαλλήλων της Βουλής

http://www.newsbeast.gr/files/temp/30F70839692937F11E2DC25CFFECCDC8.jpgΔεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από πολίτες


Σάλο έχει προκαλέσει η προχθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, παράλληλα με την ένταξή τους στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, οι υπάλληλοι να λαμβάνουν μπόνους παραγωγικότητας, το ύψος του οποίου, αλλά και σε ποιους...
θα δίνεται, να καθορίζεται από τον Φ. Πετσάλνικο. Το ειδικό αυτό επίδομα θα παρέχεται στους υπαλλήλους της Βουλής στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου -κάθε Ιούνιο-, αντικαθιστώντας εν μέρει τις απώλειες που προέκυψαν από την κατάργηση του λεγόμενου 15ου και 16ου μισθού, που λάμβαναν επί πολλά χρόνια οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», με τη χθεσινή δημοσιοποίηση του θέματος, το τηλεφωνικό κέντρο της Βουλής πραγματικά κατακλύστηκε από τηλέφωνα πολιτών, οι οποίοι, εν εξάλλω, έλεγαν ότι δεν μπορεί σε μια τέτοια συγκυρία να δίνονται επιδόματα όταν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών υφίσταται τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ. Πολλοί μάλιστα στέκονταν στο γεγονός ότι για το συγκεκριμένο μπόνους δεν προσδιορίζεται ρητώς ούτε πόσο θα είναι, αλλά ούτε σε ποιους θα δίνεται, κάτι που θα αποφασίζεται από τον πρόεδρο της Βουλής.


Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, κύκλοι της Βουλής διευκρίνιζαν πως το επίδομα με τίτλο «Κίνητρο Επίτευξης Στόχων Στήριξης του Κοινοβουλευτικού Έργου» το οποίο είναι ανάλογο με το επίδομα κινήτρου απόδοσης που ισχύει στο Δημόσιο? θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τους δύο αφορολόγητους επιπλέον μισθούς που λάμβαναν επί πολλά χρόνια οι κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012 το σχετικό κονδύλι με τον κωδικό 519 «λοιπές πρόσθετες παροχές και αποζημιώσεις» δείχνουν σε σχέση με το 2011 μείωση στο 1/3. Ειδικότερα προβλέπονται 5.122.000 ευρώ για τον επόμενο χρόνο, ενώ για το τρέχον έτος ήταν 16,9 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά για περασμένες χρονιές «παχιών αγελάδων» ήταν το λιγότερο προκλητικά: 20.087.000 ευρώ (2010), 20.237.000 ευρώ ή 18.237.000 (2009), 17,4 εκατ. (2008) και 19,5 εκατ. (2007).


Σε όλα αυτά ωστόσο θα πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι η απόφαση που κατά πλειοψηφία «πέρασε» από τη Βουλή προχθές προβλέπει πως «οι ειδικότεροι όροι, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του κινήτρου καθορίζονται με την ίδια απόφαση», δηλαδή του προέδρου της Βουλής.


Με τον τρόπο αυτόν δεν καθορίζεται «οροφή» για το επίδομα, αλλά και σε ποιους υπαλλήλους θα καταβάλλεται. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με παραδείγματα παρελθόντων ετών, αποτελούσε συνήθη πρακτική η εντός της χρονιάς «μεταφορά» κονδυλίων του προϋπολογισμού σε άλλους κωδικούς για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.


Οταν λοιπόν μεσοσταθμικά το «χρυσό» μπόνους των δύο μισθών αντιστοιχούσε σε περίπου 600 ευρώ τον μήνα για κάθε κοινοβουλευτικό υπάλληλο και μάλιστα αφορολόγητο, οι κοινοβουλευτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το νέο μπόνους παραγωγικότητας προσδιορίζεται επίσης μεσοσταθμικά στα 100 ευρώ μηνιαίως για κάθε υπάλληλο.


Ολα αυτά βέβαια αν το εν λόγω επίδομα πάρουν όλοι και αν δεν ενισχυθεί στην πορεία το κονδύλι που προβλέπεται για την κάλυψη του επιδόματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου