Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ για την Ε.Ε

Προβληματισμό εκφράζει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς εκτιμούν πως το εμπάργκο θα ζημιώσει την οικονομία της ίδιας της Ένωσης, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει- παρά στο ελάχιστο- την...

κερδοφορία της Τεχεράνης. Σύμφωνα με το Reuters, το 50% των εσόδων του προϋπολογισμού στο Ιράν προέρχονται από το πετρέλαιο. Όσοι είναι υπέρ των κυρώσεων λένε πως τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να στερήσουν από την Τεχεράνη δισεκατομμύρια δολάρια και τελικά, θα απέτρεπαν τα σχέδια του Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

“Ίσως ο στόχος των κυρώσεων είναι να οδηγήσουν πιο γρήγορα την Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα σε κατάρρευση, ώστε η Ε.Ε να γίνει μια μικρότερη λέσχη” τόνισε χαριτολογώντας στο Reuters, ένας οικονομικός αναλυτής.


Ωστόσο, το σχόλιο αυτό αντανακλά, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, την αυξανόμενη ανησυχία των Βρυξελλών πως οι κυρώσεις θα ζημιώσουν κυρίως τις οικονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς το πετρέλαιο από το Ιράν είναι ο βασικός προμηθευτής τους, όπως επίσης και σε όλη την Ε.Ε.


Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch “η πολύ πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου ως αποτέλεσμα των κυρώσεων θα επηρεάσει όλες τις Ευρωπαϊκές πετρελαϊκές επιχειρήσεις και όχι μόνο όσες αποτελούν τους κατ' εξοχήν μεγάλους πελάτες του Ιράν”.


Την ίδια ώρα, πηγή από μια ελληνική πετρελαϊκή επιχείρηση, η οποία προμηθεύεται κυρίως Ιρανικό πετρέλαιο, δήλωσε στο Reuters πως “η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι με την πλάτη στον τοίχο”.


Πάντως, ήδη η απειλή εναντίον των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν και η ανησυχία για πιθανή στρατιωτική παρέμβαση έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

24h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου