ΠΝΟ: Χάθηκαν 15.000 θέσεις Ελλήνων ναυτικών

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/2E19A2BD884F9C2674804BD0EE1FECCD.jpg 
Η συρρίκνωση της υπό ελληνικής σημαίας ναυτιλίας και οι αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων ήταν οι κύριες αιτίες που το 2011 μειώθηκαν κατά περίπου 15.000 οι θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες, αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα.


Αυτή είναι η πιο βασική διαπίστωση του Τακτικού Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν με την έγκριση του Απολογισμού Εργου της Διοίκησης της ΠΝΟ για το 2011 και την έγκριση του προγραμματισμού Δράσης της Ομοσπονδίας για το 2012.

3 επιστρατεύσεις

Δεύτερη εξίσου σημαντική διαπίστωση του Τακτικού Γενικού Συμβουλίου για το 2011 είναι η δραματική επιδείνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων των ναυτεργατών, σε βαθμό που η επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι αναγκαία, προκειμένου να καταβάλλονται οι συντάξεις στους ναυτεργάτες.

Το Γενικό Συμβούλιο διαπίστωσε επίσης ότι συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο η πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών -την τελευταία οκταετία έχουν επιστρατευτεί τρεις φορές (2002, 2006 και 2010)- η οποία μάλιστα επεβλήθη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά στην πολιτική ιστορία διακυβέρνησης της χώρας καταφεύγοντας στο «κατάπτυστο, επαίσχυντο και αντιεργατικό μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ναυτικών».

Η Ομοσπονδία απαιτεί την άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση ανάκληση του μέτρου και κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας που το επιβάλλει.

Χρηματοδότηση του ΝΑΤ

Η διασφάλιση θέσεων εργασίας και η διεύρυνσή τους στο μέλλον, η διατήρηση του ΝΑΤ και η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε και το 2010, και η ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική ναυτεργασία και τα οποία συζητήθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο.

Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση επιτροπής, της οποίας έργο θα είναι η υποβολή πρότασης για την τροποποίηση του καταστατικού τής ΠΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ναυτικοί καταγράφονται στις λίστες των ανέργων, καθώς τον Οκτώβριο του 2011 η ανεργία σημείωσε αύξηση 51,7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010.

Σύμφωνα με το ΓΕΝΕ, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 2.695, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 ήταν 1.776. Βέβαια τα ναυτεργατικά σωματεία ανεβάζουν κατά πολύ τους αριθμούς αυτούς, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν απευθύνονται στο ΓΕΝΕ για να καταγραφούν, ενώ έπειτα από ένα χρονικό διάστημα οι μακροχρόνιοι άνεργοι διαγράφονται από τις λίστες τού ΓΕΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου