Mικρό αφιέρωμα για την περιοχή όπου έχουμε τη τιμή να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας

http://www.experttravel.gr/Photo/609_1.jpgΦαιστός: ένωση τριών δήμων. Τριών δήμων των οποίων η ιστορία της γεωγαφικης τοποθεσίας Φαιστού αλλά και η ιστορία της φτάνει μέχρι τα πέρατα της γης,πρωην δήμος μοιρών, πρώην δήμος τυμπακιου αλλά και ζαρου’ ο κάθε ένας πιο ιδιαίτερος από τον αλλων. Θελω να πιστεύω πάντα αλλά και περισσότερο τώρα ότι οι διοίκηση αυτού του διευρυμένου δήμου αλλά και οι πολίτες εμείς όλοι θα σταθούμε όπως πάντα στο ύψος τον περιστάσεων, και θα αναδείξουμε χρόνο με τον χρόνο αυτό που άλλοι δεν θα μπορούσαν να έχουν ποτέ: μια περιοχή και ένα όνομα γνωστό σε όλων τον κοσμο..
Η Φαιστός όπως όλοι ξέρουμε έχει τις ρίζες της στους προϊστορικούς χρόνους καθώς έχουν αποκαλυφθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα με βαριά ιστορία.. Με πρωτεύων πάντα το μινωικό ανάκτορο της φαιστου..τον αρχαιολογικό χώρο της αγίας τριάδος και του κομμού όπως και οι πρωτομινωικοί θολωτοί τάφοι που έχουν ανακαλυφθεί στην ιερά μονή οδηγήτριας.. Το πρώτο ανάκτορο της Φαιστού χτίσθηκε το 2000 π.χ και αποτελούσε την δεύτερη πύλη της Κρήτης μετά την Κνωσό τοποθετούμενη στα νοτιοδυτικά του νόμου Ηρακλείου δηλαδή δήμος Φαιστού σήμα κατατεθέν νότια του ποταμού γεροποταμου. περιβαλλόμενο από τους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη των αστερουσιων και των λασιθιωτικων βουνών. Η Φαιστός υπήρξε κυρίαρχο οικονομικό , διοικιτικο,και θρησκευτικό κέντρο … εποπτεύονταν την εύφορη πεδιάδα της μεσσαρας και έλεγχε τα αρχαία λιμάνια των ματαλων και κομμού. Περί τα 1700 π.χ ένας πολύ ισχυρος σεισμός ισοπέδωσε το ανάκτορο και πολλά αλλά τα οποία και ξαναχτίστηκαν αμέσως μετά - ωστόσο σε αυτό το σημείο η Φαιστός παύει να αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιοχής και την θέση του παίρνει η Αγια τριάδα παραμένοντας όμως το θρησκευτικό και λατρευτικό κέντρο της νότιας Κρήτης . Μετά από άλλη μια καταστροφή το 1450 π.χ H πολη της Φαιστού συνεχίζει να ακμάζει τον πρώτο π.χ αιώνα όποτε καταστρέφεται από την γειτονική πόλη της Γόρτυνας. Κατά την αρχαία ελληνική ρωμαϊκή περίοδο παρουσιάζουν ιδιαίτερη ακμή οι πόλεις «βόιβι» σημερινή πομπια, και λασαια σημερινός Χρυσόστομος στους καλούς λιμένες Κατά τη βυζαντινή και βενετική περίοδο ακμάζουν μοναστήρια της Οδηγήτριας και των Απεζανών τα οποία αποτέλεσαν μεγάλα θρησκευτικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά κέντρα, ενώ κατά το ίδιο διάστημα ακμάζει και ο ασκητισμός στα ερημητήρια της περιοχής του Αγιοφάραγγου. Στη βενετσιάνικη περίοδο γνώρισαν ακμή και τα μοναστικά κέντρα του Βαρσαμόνερου και του Βροντησίου στο Ζαρό, ωστόσο ακολούθησε η παρακμή στα χρόνια της κατάκτησης του νησιού από τους Τούρκους το 1669. Σε όλες τις περιοχές του Δήμου σημειώνονται πλήθος διωγμών αλλά παράλληλα και επαναστατικών κινημάτων από τους κατοίκους των οικισμών, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται κορυφαίοι αγωνιστές της κρητικής επανάστασης. Οι κάτοικοι γνώρισαν εξίσου σκληρούς διωγμούς κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με χαρακτηριστικό το ολοκαύτωμα των Βοριζίων, οικισμός που καταστράφηκε ολοσχερώς εξαιτίας της έντονης αντιστασιακής δράσης. Στην περιοχή της Οδηγήτριας, οι Γερμανοί κατασκεύασαν τεράστια οχυρωματικά έργα προκειμένου να ελέγχουν το Λυβικό πέλαγος, ενώ τον Ιούνιο του 1942 εκτέλεσαν 9 σημαίνοντες κατοίκους των Μοιρών, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο της κοινότητας, ως αντίποινα για την εξόντωση του προδότη Δαμάσκου από την αντάρτικη ομάδα του Πετρακογιώργη. Το Τυμπάκι καταστράφηκε κατ’ επανάληψη από τις μονάδες της κατοχής, ενώ τα γεγονότα του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Καστελίου μαρτυρούν τον δυναμικό αγώνα των κατοίκων κατά των ναζί.
.
Τα Βορίζια, όπως επίσης το Τυμπάκι, το Μαγαρικάρι και οι Καμάρες ανήκουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», μια αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία έχει ως σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της συνεισφοράς του ελληνικού λαού στον αγώνα κατά του ναζισμού και φασισμού.
. Όλα τα παραπάνω αλλά και μια ιστορία που για να την γράψουμε θα πρέπει να καταναλώσουμε ώρες ατελείωτες δουλείας και πάλι θα είναι λίγα αυτά που έχει περάσει η περιοχή και τα Αγια χώματα μας στη Φαιστό όπου μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε κάθε μέρα γνωρίζοντας πιστεύω οι περισσότεροι την ιστορία του τόπου μας.. αυτήν την μικρή περίληψη της ιστορίας της Φαιστού θα ήθελα να τονίσω την σημασία του ονόματος που έχουμε την τιμή να αρθρώνουμε κάθε μέρα στο στόμα μας αλλά και την μεγάλη άξια της ευρύτερης περιοχής του πρώην δήμου τυμπακιου όπου και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ανακηρύχτηκε από το κράτος και την εξουσία ιστορική έδρα το τυμπακι..
Μιχάλης παντελακης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου