Κόντρα ανάμεσα σε Οργανώσεις και Πετρακογιώργη: Καταγγέλλουν ότι πάει να ασφαλτοστρώσει περιοχη Νατουρα!



Σε πόλεμο είναι έτοιμες να πάνε οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις του "Αρχέλων" και του WWF, αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εναντίον της Δημάρχου Μαρίας Πετρακογιώργη, ερευνώντας την νομιμότητα της κίνησης της να προχωρήσει στην ασφαλτόστρωση δρόμου μέσα σε περιοχή Νατούρα
Η διαδικασία με τις εργασίες οριοθέτησης του δρόμου Κόκκινου Πύργου – Καλαμακίου ξεκίνησε παραμονή του πανηγυριού της Παναγίας της Πυργιώτισσας, προκαλωντας την οργή και τα ευλογα ερωτήματα του επιστημονικού προσωπικού των Οργανώσεων.

Πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Φοίνιξ κ. Δημήτρη Ψαρρά θα ζημιωσει το οικοσυστημα στο οποίο διαβιούν χελώνες καρέτα- καρέτα και άλλα σπάνια είδη! Σημειώνεται ότι ήδη στελέχη του WWF και του "Αρχέλων" έχουν βρεθεί στο Ηρακλειο, ερευνώντας την υπόθεση, προκειμένου να δουν αν αυτή πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και έχει τις απαραίτητες άδειες. Εξετάζουν την υπόθεση ώστε να διαπιστωθεί αν τα έργα είναι νομότυπα.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Γιαννακακη, συντονιστή του προγράμματος προστασίας νησιωτικών υγρότοπων στο WWF ΕΛΛΑΣ η κ. Πετρακογιώργη, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις τους, δεν έχει δώσει κάποια απάντηση στις καταγγελίες τους και στα ερωτήματα που της έχουν θέσει, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης δηλώνει άγνοια για το συγκεκριμένο έργο.

"Η ενασχόληση μας με την περιοχη ξεκίνησε πριν χρόνια. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί τρεις πολύ σημαντικοί υγρότοποι. Όλη η περιοχή πριν κατασκευαστεί το αεροδρόμιο του Τυμπακίου, ήταν οι εκβολές του Γεροποτάμου. Μια πολύ μεγάλη έκταση. Ωστόσο το αεροδρόμιο και όλη η ανάπτυξη της περιοχής έχει κατατμήσει τις υγροτοπικές περιοχές. Πρόσφατα μάθαμε ότι ο Δήμος, προτίθεται να κάνει ένα δρόμο που θα συνδέει το Καλαμάκι με τον Κόκκινο Πύργο. Ωστόσο σε αυτό το παραλιακό μέτωπο, υπάρχουν εξαιρετικά και παρθένα οικοσυστήματα. Η παράκτια ζώνη είναι γεμάτη αμμοθίνες και ένας τέτοιος δρόμος θα αλλοίωνε εξιαρετικά αυτή την περιοχή", αναφέρει

Το αναπάντητο γράμμα

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακακης εστάλη επιστολή προς την κ. Πετρακογιώργη, στην οποία ουδέποτε απάντησε.

"Μετά την εξέλιξη αυτή, στείλαμε επιστολή, με την οποία ζητούσαμε ενημερωση από το Δήμο Φαιστού και από την Περιφέρεια για να δουμε αν υπαρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ποτέ δεν μας απάντησε η κ. Πετρακογιώργη. Ενώ από την Περιφέρεια ενημερωθήκαμε ότι δεν έχει δώσει άδεια και δεν γνωρίζει το θέμα. Σήμερα μάθαμε μέσα από φωτογραφίες που μας εστάλησαν, ότι το έργο ξεκίνησε. Έχουμε κινητοποιηθεί άμεσα, γιατί ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να σταματήσει", επισημαίνει.

Όπως τονίζει ο κ Γιαννακακης η περιοχή είναι Νατούρα, εχοντας ΣΧΟΑΠ που δεν προβλέπει τη διάνοιξη ενός τέτοιου δρόμου, παρά μόνο ενός ποδηλατόδρομου ή πεζόδρομου!

"Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι διανοίγεται ένας δρόμος που θα περνάει μέσα απο τα αμμοθινικά συστήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς προστατεύονται με βάση την ελληνική νομοθεσία, το νόμο 3937 για τη βιοποικιλότητα. Εκτός των άλλων η παραλία είναι και χώρος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και η ελληνική Πολιτεία πρέπει να προστατεύει τις περιοχές αυτές.

Πέρα από το γεγονός ότι οι υγρότοποι προστατεύονται από προεδρικό διάταγμα και ένας δρόμος που θα περάσει μέσα από αυτούς θα είναι καταστροφικός και παράνομος. Εγιναν προσπάθειες για να επικοινωνήσουμε με το Δήμο χωρίς αποτέλεσμα. Για αυτό σήμερα θα κατέβουμε κατω και αν γίνονται όντως έργα θα καλέσουμε την Αστυνομία και την Εισαγγελία", καταλήγει ο κ. Γιαννακακης, ο οποίος λέει πως η κ. Πετρακογιώργη, όπως έχει μάθει, ισχυρίζεται πως υπάρχει άδεια, αν και όπως ειπώθηκε παραπάνω η Περιφέρεια δεν έχει καμία ενημέρωση για το έργο!

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο κ. Ψαρράς με μήνυμα του αναφέρει τα παρακάτω:

"Για καθαρα προεκλογικους λογους, χωρις αδεια, μεσα σε περιοχή Νατουρα, σε περιοχη προστασιας απο ολες τις συνθηκες λογω της παραλιας στην οποία φωλιάζουν χελωνες καρετα -καρετα, με συνθηκες που προστατευουν τις αμμοθινες, ο δημος Φαιστου ξεκινησε να κατασκευαζει ενα δρομο για να ενωσει Καλαμακι-Κοκκινο Πυργο. Τετοια ενεργεια, τετοιου βαρους σε τοσο ευαισθητη περιοχη δεν εχει ξαναγινει στα ελληνικα δεδομενα. Με λιγα λογια ξηλωνουν τη παρθενα παραλια. κατεβηκαν σημερα στελεχη του "Αρχελων" και της WWF για να ελεγξουν", αναφέρει στην καταγγελία του ο κ. Ψαρράς.

Άμεσα αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι τοποθετήσεις των λοιπών περιβαλλοντικων φορέων για το θέμα, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις!


creteplus.gr
(φωτογραφία από το e-mesara.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου