Έδωσαν τα χέρια Ρωσία και Κίνα για το αέριο και για σφαλιάρα στην ΕΕ. 400 δις η συμφωνία





Άλλος ένας γεωοικονομικός θρίαμβος Πούτιν που βρήκε αγοραστή για την ρωσική ενέργεια, την ώρα που οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο εξαιτίας του εκ του ασφαλούς τσαμπουκά των Αμερικανών στην αυλή της Ρωσίας. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου της Ρωσίας.

Ο καθορισμός της τιμής ήταν το κύριο εμπόδιο στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, βάσει συμβολαίου ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ήσαν παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη ρωσική υπό κρατικό έλεγχο Gazprom και της κινεζικής National Petroleum Corp (CNPC).
Συμβολικά, η συμφωνία αποτελεί θρίαμβο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην επιδίωξή του για την εξασφάλιση νέων εταίρων στην Ασία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο εξαιτίας του εκ του ασφαλούς τσαμπουκά των Αμερικανών στην αυλή της Ρωσίας.
Σε εμπορικό επίπεδο, πολλά εξαρτώνται από την τιμή και άλλους όρους της σινο-ρωσικής συμφωνίας.
Η τιμή της μετοχής της Gazprom ενισχύθηκε κατά 2% μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας.
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου