Την ώρα που οι μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου κυκλοφορούν ανενόχλητοι και κάνουν τη... ζωή τους, το κράτος φροντίζει να «τσακίζει» ανθρώπους που έχουν προβλήματα και ανάγκες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο τετραπληγικός πρωταθλητής ποδηλασίας με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Βασίλης Κιουρκτσής, του οποίου το κράτος του κατέσχεσε το σπίτι για οφειλή 51.000 ευρώ από νοσηλεία σε κέντρο αποκατάστασης στο εξωτερικό.
Μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, αποκαλύφθηκε έκθεση από το ΙΚΑ αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας για την κατοικία του τετραπληγικού πρωταθλητή. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απάντησε εγγράφως στην ερώτηση του βουλευτή, και επιβεβαίωσε την κατάσχεση αλλά τόνισε πως δεν υπάρχει πλειστηριασμός.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, όσον αφορά στην είσπραξη των χρεών προς το δημόσιο δήλωσε πως «έχουν δοθεί οδηγίες στους προϊσταμένους των αρμόδιων για την είσπραξη ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων για καταβολή και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά και λοιπά μέτρα είσπραξης, με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες».
Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών σπεύδει να επικαλεστεί την ύπαρξη εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία «η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (όπως πχ όταν πρόκειται για ακίνητο οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή ΦΜΑ ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος θα πρέπει να αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου της ΔΟΥ».
Στο έγγραφό του ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, ότι εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οι οφειλέτες μπορούν να αιτηθούν την υπαγωγή τους σε καθεστώς τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων μπορεί υπό προϋποθέσεις να φθάσει και τις 48. Θυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με το Ν. 2648/1998, στους οφειλέτες που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, δύναται υπό προϋποθέσεις να χορηγηθεί άπαξ διοικητική αναστολή πληρωμής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής για διάστημα μέχρι πέντε μηνών.
Πηγή: madata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου