Ενόπλους ιδιώτες φρουρούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας, θα μπορούν να έχουν και τα ελληνικά εμπορικά πλοία. Αυτό προβλέπει το αρχικό σχέδιο νόμου για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή.
Να σημειώσουμε ότι άλλες χώρες έχουν ήδη επιτρέψει την χρησιμοποίηση ενόπλων φρουρών, ενώ και κάποιες άλλες δίνουν στρατιωτικούς ( βατραχανθρώπους – κομάντος).
Να σημειώσουμε ότι άλλες χώρες έχουν ήδη επιτρέψει την χρησιμοποίηση ενόπλων φρουρών, ενώ και κάποιες άλλες δίνουν στρατιωτικούς ( βατραχανθρώπους – κομάντος).
Για την εφαρμογή του σχεδίου νόμου, που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις έκδοσης σχετικής άδειας από τον πλοιοκτήτη ή το διαχειριστή του πλοίου, τα δικαιώματα των ναυτικών, τη χρήση των όπλων, τις υποχρεώσεις του πλοιάρχου και τυχόν ενδεχόμενες κυρώσεις σε τυχόν παράβαση, θα απαιτηθεί η υπογραφή τουλάχιστον τεσσάρων κοινών υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο , η σχετική άδεια παροχής ένοπλων υπηρεσιών θα είναι για 6 μήνες με δικαίωμα παράτασης και θα εκδίδεται κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη ή της διαχειρίστριας εταιρείας, η οποία μπορεί να είναι εγκατεστημένη και να λειτουργεί νομίμως σε άλλο κράτος. Επίσης η παροχή υπηρεσιών για άμυνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα γίνεται από μέχρι 6 ένοπλους φρουρούς ιδιώτες, που δεν μπορεί να είναι μικρότεροι από 21 ετών και θα ανήκουν σε εταιρεία παροχής φύλαξης που είναι εγκαταστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα είχε πολεμικό σκάφος ανοιχτά της Σομαλίας για περιπολία – με ΝΑΤΟ και ΕΕ – αλλά τώρα το έχει αποσύρει για οικονομικούς λόγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου