Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι μια ανάσα μέσα στη γκρίζα κατάσταση


Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης... Αθηνών "είναι όντως μια εναλλακτική πρόταση στην κρίση που περνάμε με το εξής νόημα: Όταν βρίσκεσαι σε μια απελπιστική, γκρίζα, δυσάρεστη κατάσταση, χρειάζεσαι μια περαιτέρω διάσταση.
Χρειάζεσαι κάπως να μπορείς να αναπνεύσεις, γιατί σου κόβεται η αναπνοή με αυτά που συμβαίνουν, χάνεται η αισιοδοξία", τονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Οργανισμού Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο καθηγητής Παντερμαλής δηλώνει πως θεωρεί ότι δεν είναι αδύνατο να λυθεί το θέμα της επιστροφής, από τη Βρετανία, των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Επίσης, ανακοινώνει ότι στις 20 Ιουνίου 2012 με τα τρίτα "γενέθλια" του Μουσείου θα ανοίξουν οι ανασκαφές στο χώρο κάτω από το Μουσείο. Ο κ. Παντερμαλής βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο προσκεκλημένος του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και έδωσε διάλεξη με θέμα "Διπλωματία στην Ακρόπολη". Επίσης, ανέφερε ότι η Μελίνα Μερκούρη συνέβαλε απεριόριστα στο να μετατραπεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ένα πολιτικό θέμα διεθνούς σημασίας και έτσι να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον και με τον τρόπο αυτό να υπάρξει μια διεθνής βοήθεια για συμπαράσταση και μια πίεση για την κατασκευή του νέου Μουσείου.

Η ομιλία Παντερμαλή στο Ίδρυμα Λεβέντη επικεντρώθηκε στο θέμα "Η Διπλωματία της Ακρόπολης" και αναφέρθηκε στις επιγραφές, για τις οποίες εξηγεί : "Οι επιγραφές αυτές για τις οποίες μιλήσαμε, είναι αυτές που κυρίως αφορούν τις διακρατικές σχέσεις ανάμεσα στην αρχαία Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις, στην Μικρά Ασία, στα παράλια της Μακεδονίας, της Θράκης ακόμα και στην Κάτω Ιταλία και Σικελία. Δηλαδή, είναι το εξωτερικό θα λέγαμε, η οικουμένη της περιόδου εκείνης και βλέπει κανείς πώς η Αθήνα κατά περιόδους αλλάζει την πολιτική της σε σχέση με τους άλλους και πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Αθήνα και τι αντίκτυπο έχουν αυτά στην Ακρόπολη.

Αλλά το κυριότερο είναι ότι με βάση τις επιγραφές αυτές κατανοεί κανείς πάρα πολύ καλά, τα εικονογραφικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ακρόπολη, για ποιο λόγο διακοσμήθηκαν οι ναοί με τόσες πολλές νίκες, με γιγαντομαχίες, γιατί είναι τόσα πολλά αναθήματα νικών επάνω στην Ακρόπολη. Αυτά δεν θα είχαν την ερμηνεία τους, εάν κανείς δεν έβλεπε την ιστορική τους βάση, μιας που ένας πυλώνας αυτής της βάσης είναι τούτες οι επιγραφές οι οποίες παρουσιάσαμε". Για τις ανασκαφές του στο Δίον της Πιερίας είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι "έχουμε ανασκάψει μόλις το 10%-15% της αρχαιολογικής έκτασης. Επομένως μπορεί να προκύψουν πάρα πολλά πράγματα.

Αυτή τη στιγμή οι ανασκαφές είναι επικεντρωμένες στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Κάνουμε συγκρίσεις μεγάλης κλίμακας, αναδεικνύουμε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και φυσικά συντηρούμε και τακτοποιούμε αρχαιολογικά τα ευρήματα, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμα". Τέλος σε ερώτηση , ποιο είναι από εδώ και πέρα το όραμα του, ο κ. Παντερμαλής απάντησε: "Προσωπικά, συστηματικά προσπαθώ, να υποβιβάσω αυτό που λέμε όραμα, διότι έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές το όραμα μπορεί να γίνει ένα είδος ανασταλτικού παράγοντα στην πραγματοποίηση. Όσο πιο ρεαλιστικές προσδοκίες έχει κάποιος τόσο περισσότερο υλοποιήσιμα είναι τα σχέδιά του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου