To αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης Ο.Η.Perry στο τουρκικό Ναυτικό (TDK), παρά την έντονη αντίδραση του το Ελληνοαμερικανικού Συμβούλιου Ηγεσίας HALC (Hellenic American Leadership Council). Πρόκειται για τις USS HALYBURTON (FFG–40) και USS THACH (FFG–43)
Το νομοσχέδιο περί παραχώρησης τους υποβλήθηκε από τα μέλη των Δημοκρατικών Ileana Ros-Lehtinen και Howard Berman και εγκρίθηκε αφού πρώτα είχε προηγηθεί η προκαταρκτική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η παραχώρηση έγινε μέσω του νόμου H.R. 6649 –περί παραχώρησης πολεμικών σκαφών σε τρίτες χώρες- και είχε κατατεθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο στις 11 Δεκρμβείου, οπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, στις 11 Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει η HALC η κίνηση αυτή του Λευκού Οίκου καταδεικνύει την ευνοϊκή μεταχείριση που απολαμβάνει η Τουρκία στον τομέα των αμυντικών συμφωνιών παρά το γεγονός της επιθετικότητας που παρουσιάζει η χώρα αυτή απέναντι στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ όπως επίσης και με τις εδαφικές διαφορές που εγείρει συνεχώς απέναντι στην Ελλάδα.
Πλέον η Τουρκία θα διαθέτει πλέον 10 φρεγάτες κλάσης OLIVER HAZARD PERRY όπου σε αυτές εάν προστεθούν και άλλες 8 MEKO 200TN, 1 Knox, 1+1 MILGEM δίνουν ένα συνολικό αριθμό φρεγατών στο τουρκικό Ναυτικό 22 κύριων σκαφών επιφανείας (φρεγατών) χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται και 6 κορβέτες D’ Estienne D’ Orves οι οποίες φέρουν βλήματα Exocet.
Σε αυτή την τουρκική υπεροπλία το ΠΝ μόλις και μετά βίας «απαντά» με 12 περίπου κύριες μονάδες επιφάνειας, δηλαδή μια σχέση εις βάρος της Ελλάδας 1:2. Πάντως η KNOX πρόκειται να αποσυρθεί από το τουρκικό Ναυτικό, καθώς χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους κυρίως.
To ανησυχητικό είναι ότι οι φρεγάτες Ο.H.Perry εκσυγχρονίζονται με ένα τουρκικής κατασκευής σύστημα μάχης (GENESIS) από το τουρκικό Ναυτικό κι έτσι μετατρέπονται σε ένα σύστημα επιφανείας, εξαιρετικά ικανό για επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα, όπως είναι η Α.Μεσόγειος.
Το σύστημα έχει μετατρέψει τις φρεγάτες Ο.Η.Perry σε πλοία με έμφαση στις Α/Α αποστολές με υπέρτερες δυνατότητες από ττις ελληνικές φρεγάτες "S" και ΜΕΚΟ-200ΗΝ.
Το GENESIS ολοκλήρωσε με επιτυχία δοκιμές στην θάλασσα το 2007, όταν παραδόθηκε και το πρώτο σύστημα. Το δεύτερο και τρίτο πλοίο με το εν λόγω σύστημα δοκιμάστηκαν και παραδόθηκαν το 2008. To τελευταίο αναβαθμισμένο σκάφος παραδόθηκε το 2011.
Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε με την προοπτική να ολοκληρωθεί στις οκτώ φρεγάτες - και τώρα δέκα - της κλάσης του τουρκικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσής του περιλάμβανε το κόστος της ανάπτυξης, των δοκιμών υλικού και λογισμικού, την εκπαίδευσης, και υπηρεσίες συντήρησης.
Αρχικά ξεκίνησε και σχεδιάστηκε από την Διοίκηση του τουρκικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών φρεγατών κλάσης USS Oliver Hazard Perry (FFG-7), το GENESIS όμως έχει αναβαθμιστεί και ολοκληρωθεί παιρεταίρω από την Havelsan. Η Raytheon συνεισφέρει με το ραντάρ ελέγχου πυρός και μετατροπές σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Στο τουρκικό Ναυτικό επιχειρούν οκτώ φρεγάτες κλάσης Perry, με την τοπική κατάταξη κλάση G. Οι φρεγάτες αυτές είναι οι TCG Gaziantep (F 490), TCG Giresun (F 491), TCG Gemlik (F 492), TCG Gelibolu (F 493), TCG Gökçeada (F 494), TCG Gediz (F 495), TCG Gökova (F 496) και TCG Göksu (F 497).
Υπάρχει ενεργός συνεργασία μεταξύ Havelsan και Raytheon για την προώθηση και ολοκλήρωση του GENESIS αποσκοπεί βέβαια στις ναυτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο που έχουν στην δύναμής του φρεγάτες της κλάσης FFG 7.
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν φρεγάτες της κλάσης στην δύναμή τους είναι η Αυστραλία (κλάση Adelaide), που διαθέτει έξι μονάδες που όμως έχουν ήδη αναβαθμιστεί τοπικά. Το Μπαχρέιν, με μια φρεγάτα της κλάσης, η Αίγυπτος (κλάση Mubarak) με τέσσερεις μεταχειρισμένες φρεγάτες, η Πολωνία, με δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες, η Ταϊβάν (κλάση Cheng Kung) με οκτώ τοπικά ναυπηγημένες μονάδες, η Ισπανία (κλάση Santa Maria) με έξι φρεγάτες.
Το σύστημα GENESIS περιλαμβάνει τις εξής αναβαθμίσεις:
>Ανοιχτή αρχιτεκτονική
>Ικανότητα ιχνηλάτησης πάνω από 1.000 τακτικών στόχων
>Σύγχρονες ικανότητες σύντηξης δεδομένων ψηφιακών αισθητήρων
>Αυτόματη αξιολόγηση απειλών
>Ολοκλήρωση ζεύξης δεδομένων Link-16 και πρόβλεψη μελλοντικής εγκατάστασης Link-22.
To πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών φρεγατών περιλαμβάνει και την προσθήκη ενός κάθετου εκτοξευτή Mk-41 VLS οκτώ κελιών για αντιαεροπορικούς πύραυλους Evolved Sea Sparrow -πέρα από τον υπάρχοντα εκτοξευτή άμυνας περιοχής για βλήματα SM-1 ακτίνας δράσης 35 χλμ. - καθώς και την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου πυρός Mk-92 από την Lockheed Martin.
Την εγκατάσταση του νέου ραντάρ της Raytheon, καθώς και την εγκατάσταση νέου συστήματος σόναρ μακράς εμβέλειας, τουρκικής προέλευσης, της Tubitak-MAM.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου