Της Μαρίνας Μάνη
Σε υπόθεση «ντόρος να γίνεται» εξελίσσεται το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής, αφού ανακινείται όποτε κατατίθεται ή ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο «σκληρών» μέτρων και εγκαταλείπεται αμέσως μετά.
Η πρώτη απόπειρα εκδηλώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το πακέτο των νέων μέτρων. Η κυβέρνηση –δια του Γιάννη Στουρνάρα– υποχώρησε καθώς (ανακάλυψε ότι) υπάρχει το αυτοδιοίκητο της Βουλής, αφού προηγουμένως σημειώθηκε για πρώτη φορά στάση εργασίας των υπαλλήλων και συγκέντρωσή τους... έξω από την Ολομέλεια.
Η δεύτερη απόπειρα επιχειρήθηκε χθες –αυτή τη φορά δια της ορθής οδού, αφού η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις νέες μειώσεις επρόκειτο να δοθεί προς «έγκριση» στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που είναι αρμόδια «για τα του οίκου της».
Κατά τις πληροφορίες, οι νέες μειώσεις ήταν της τάξης του 25% και εξομείωναν τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής με τις μειωμένες αποδοχές των υπολοίπων του δημοσίου τομέα.
“Τακτική υποχώρηση”
Οι υπάλληλοι, πληροφορούμενοι το περιεχόμενό της, αντέδρασαν με νέα στάση εργασίας –μάλιστα γνωστοποιήθηκε ότι οι 500 προσκείμενοι στην “γαλάζια” συνδικαλιστική παράταξη κατέθεσαν τις κομματικές τους ταυτότητες– και προειδοποίησαν με νέες κινητοποιήσεις.
Αποτέλεσμα: Νωρίς το βράδυ η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι... δεν υπήρχε στα σκαριά καμία ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής και, άρα, κακώς έγινε ο νέος... ξεσηκωμός.
Κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα μίλησαν για “τακτική υποχώρηση” μπροστά στον κίνδυνο να μπλοκάρουν οι υπάλληλοι τη διαδικασία συζήτησης-ψήφισης του νέου φορολογικού: Επιχείρημα που δεν... στέκει, καθώς αυτή η διαδικασία ανακοινώθηκε κι επισήμως ότι θα ξεκινήσει μετά τις γιορτές...
Αλλοι πάλι σημείωναν ότι η Πράξη θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα που η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για 15 ημέρες λόγω των εορτών και, άρα, δεν θα έχουν αντίκτυπο οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων.
Το όπλο της εφεδρείας
Σε κάθε περίπτωση, περιμένουν να δουν πόσοι εξ΄ αυτών θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης αύριο, που λήγει η σχετική προθεσμία: εάν φτάσουν τους 200 (όπως φημολογείται) ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειωθεί στους 1000 “οπότε θα είναι πιο διαχειρίσιμο το πρόβλημα”.
Κατά τις πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείεται να “πέσει” ως τελευταίο όπλο η επέκταση της εφεδρείας/διαθεσιμότητας και στους υπαλλήλους της Βουλής ώστε, υπό τον φόβο αυτό, να μειωθούν οι αντιδράσεις...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου