Την πίστωση στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων του ποσού του 1,1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Είναι χρέος μας να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας» δήλωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα είναι τεράστιες».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό τόσο για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όσο και για τις μελλοντικές επιλογές, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, αλλά και να σχεδιαστεί σωστά το μέλλον του.
Ο κ. Σαμαράς, αφού ανακοίνωσε ότι σήμερα πιστώθηκε 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων, ποσό που αποτελεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, επισήμανε πως «εργαζόμαστε ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους, όπως σήμερα, να μην αποτελούν πια είδηση, αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα».
Για την ενιαία ενίσχυση του 2012, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό ήταν 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες, εξ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, να καταβληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου, είχε πιστωθεί σε 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, δηλαδή για ζημιές από βιολογικά φαινόμενα. «Αν πω μόνο τη λέξη πράσινο σκουλήκι, οι αγρότες σε όλη τη χώρα θα καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις «σε έναν κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί πιστεύω θα πιάσουν τόπο».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εντολή που υπάρχει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις στον τομέα της μεταποίησης των εξαγωγικών ελληνικών προϊόντων και διαβεβαίωσε τους αγρότες πως η ηγεσία του υπουργείου και ο ίδιος προσωπικά θα αγωνιστούν για να διασφαλίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για τη νέα περίοδο 2014-2020.
«Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης και ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους νέους αγρότες», δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα και τους νέους αγρότες. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, έχει αναθέσει στους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλο, Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη και Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννη, την επεξεργασία ενός ευρύτερου πλέγματος δράσεων και κινήτρων για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια.
Παράλληλα, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, το πριμ της εγκατάστασης νέων αγροτών να ανέλθει στα 50.000 ευρώ. Πρόθεση της ΕΕ είναι το 2% του συνολικού ποσού της νέας ΚΑΠ να διοχετευθεί σε νέους αγρότες, καθώς μόνο το 6% του αγροτικού δυναμικού στην Ευρώπη είναι κάτω των 35 ετών.