Εφάπαξ: πρώτα κούρεμα, ύστερα φόρος


Φόρο ακόμη και στο εφάπαξ, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, προωθώντας παράλληλα αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστές από 10% έως και 45%, αλλά και αύξηση της φορολογίας για αποζημιώσεις απόλυσης.


Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών γράφουν αυτές τις ημέρες τις τελικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τη φορολογία εισοδήματος, το οποίο κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογουμένους. Στην προσπάθεια άντλησης εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους φόρους επιστρατεύονται εισηγήσεις για καθιέρωση κλίμακας αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων από εφάπαξ, η οποία μάλιστα θα είναι ίδια με την αντίστοιχη κλίμακα που προωθείται για τη φορολόγηση των ενοίκια. Η προτεινόμενη κλίμακα επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ και μέχρι το όριο των 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%, στο κλιμάκιο των επόμενων 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30% και για εισοδήματα τα οποία προέρχονται είτε από εφάπαξ είτε από ενοίκια και υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής 45%.
Με τις αλλαγές, όποιος εργαζόμενος καταφέρει να πάρει το κουτσουρεμένο με τις τελευταίες παρεμβάσεις εφάπαξ, θα πληρώνει φόρο ακόμα και 45%, ενώ σήμερα οι αποδοχές λόγω εφάπαξ είναι αφορολόγητες. Για παράδειγμα, έστω φορολογούμενος ο οποίος λαμβάνει εφάπαξ 20.000 ευρώ. Σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.600 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φορολόγηση του εφάπαξ επιχείρησε να περάσει και το 2010, με την τότε κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη έπειτα από θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή.


Ενοίκια. Στο μέτωπο των ενοικίων, οι εισηγήσεις για αυτοτελή φορολόγησή τους πέφτουν στο τραπέζι σε κάθε φορολογική μεταρρύθμιση τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή τη φορά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υλοποιηθούν κιόλας. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση την κλίμακα και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφανείας άνω των 300 τ.μ.
Αν περάσει η προτεινόμενη κλίμακα για τα ενοίκια μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι εισπράττουν χαμηλά ποσά από ενοίκια και δεν έχουν άλλα εισοδήματα, καθώς χάνουν το ισχύον αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, και μεγάλοι κερδισμένοι όσοι εισπράττουν πολύ υψηλά ενοίκια. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ο οποίος εισπράττει σήμερα ετήσια ενοίκια 100.000 ευρώ χωρίς άλλα εισοδήματα φορολογείται με βάση την κλίμακα και οφείλει φόρο εισοδήματος 32.420 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 3.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 35.420 ευρώ. Με τις αλλαγές, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώνει φόρο 33.600 ευρώ ή 1.820 ευρώ λιγότερα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών συνταξιούχων προκύπτει επαχθέστερη φορολόγηση των εισοδημάτων (ο συντελεστής 45% επιβάλλεται από το ύψος των 48.000 ευρώ) από εργασία παρά από ενοίκια.


Αποζημιώσεις. Στο μέτωπο των αποζημιώσεων, η προτεινόμενη κλίμακα φέρνει νέες επιβαρύνσεις σε σχέση με τα ισχύοντα. Σήμερα οι αποζημιώσεις απόλυσης είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλονται κλιμακωτά συντελεστές 10%-30%. Με τις προτεινόμενες αλλαγές το αφορολόγητο περιορίζεται στα 50.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστές 10%-45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου