Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών


Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών

Καταναλώνετε καθημερινά φρούτα, λαχανικά και όσπρια

Η σωστή διατροφή προασπίζει την υγεία μας και συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Ένα διατροφικό σχήμα πλούσιο σε φυτικές ίνες αποτελεί μία από τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις.

Πολλές είναι οι κλινικές μελέτες που απέδειξαν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση του βάρους, στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, στην ελάττωση των τιμών της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και φυσικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.


Συστήνουμε, λοιπόν, την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, την κατανάλωση οσπρίων και λαδερών 3-4 φορές/εβδομάδα, μία σαλάτα λαχανικών πάντα με το βασικό γεύμα, την κατανάλωση φρούτων μαζί με τη φλούδα και την επιλογή ψωμιού και δημητριακών ολικής αλέσεως.


Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές ανάλογα με τη διαλυτότητά τους. Οι μη διαλυτές ίνες δεν μπορούν να διαλυθούν στο νερό, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα διευκολύνοντας τις κενώσεις. Οι τροφές που περιέχουν τέτοιες ίνες είναι το πίτουρο, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, τα λαχανικά και οι φλούδες φρούτων.


Τι να κάνετε;

Για να ομαλοποιήσετε την εντερική λειτουργία σας αλλά και να προστατέψετε παράλληλα την καρδιά σας, φροντίστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με άφθονες φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, φροντίστε να καταναλώνετε:

• Περισσότερα φρούτα: Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ινών με το να επιλέγετε φρούτα αντί για φρουτοχυμό. Ειδικά τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα περιέχουν πολλές υδατοδιαλυτές ίνες.

• Άφθονα λαχανικά: Είναι αναγκαίο να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά λαχανικά και όσο το δυνατόν συχνότερα (όχι μόνο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ή βραδινού γεύματος). Όλοι οι τύποι κρεμμυδιών και λάχανου, το μπρόκολο και το κουνουπίδι δίνουν άφθονες πολύτιμες φυτικές ίνες.
• Όσπρια: Θα πρέπει να καταναλώνετε συχνότερα όσπρια, δηλαδή φακές, φασόλια, φάβα και ρεβίθια, που είναι πλούσιες πηγές και των 2 τύπων ινών.

Πηγή:
mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου