Διαγραφή ΑΦΜ για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Φωτογραφία για Διαγραφή ΑΦΜ για όσους χρωστούν στο Δημόσιο
Με μία κίνηση «ματ» η οποία ωστόσο δημιουργεί πολλά προβλήματα στην αγορά, ευλπιστεί το υπουργείο Οικονομικών να βάλει «φρένο» στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Οφειλέτες που δεν θα ρυθμίζουν τα χρέη τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα «χάνουν» όχι μόνο τη δυνατότητα να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα αλλά ακόμη και τον ίδιο τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου. Δηλαδή την «ταυτότητά» τους για να πραγματοποιούν οποιαδήποτε συναλλαγή.

Το μέτρο αυτό έρχεται κατ΄εντολήν της Τρόικας, ωστόσο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την αγορά καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζονται στην Καραγεώργη Σερβίας κάνει λόγο για την άμεση απενεργοποίηση του ΑΦΜ των νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές, μπλοκάροντας έτσι όλες τις συναλλαγές και κάθε οικονομική δραστηριότητα τους.


Αυτό θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες ή με χώρες της Ε.Ε., να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να μεταβιβάζουν ακίνητα και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

Με το μέτρο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν πρώτα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, για να πάρουν πίσω τον ΑΦΜ τους.

Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν σε ύψος τα 60 δισ. ευρώ και παρά τις όποιες ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Πάντως, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου οι εισπράξεις από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013, ανήλθαν σε 679 εκατ. ευρώ ενώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη εισπράχθηκαν 959 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις το 7μηνο έφτασαν τα 1,638 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 421 εκατ. ευρώ σχέση με το 2012 (αύξηση 35%).
Tο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου