Τί είπε ο αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης στις εκδηλώσεις της Μεσσαράς
Για τη διατροφή των αρχαίων κατοίκων της Κρήτης μίλησε ο αρχαιολόγος, δρ. Αντώνης Βασιλάκης, στην εορτή των «Γεύσεων της Μεσσαράς», που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Πόμπια με πρωτοβουλία του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς και τοπική διοργάνωση του δυναμικού, Γυναικείου Συνεταιρισμού Πολιτιστικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πόμπιας.
Όπως παρουσίασε ο κ. Βασιλάκης, κύρια τροφή των κατοίκων ήταν τα δημητριακά και τα όσπρια, από τα οποία έχουν ταυτιστεί αρκετές ποικιλίες. Η βάση της διατροφής τους ήταν το ελαιόλαδο ενώ υπήρχαν και άλλα φυτικά έλαια και χρησιμοποιούσαν και το ζωικό λίπος στη μαγειρική. Το κρασί ήταν γνωστό εδώ και επτά χιλιάδες χρόνια στην Κρήτη.
«Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι συντηρούσαν το κρασί, αναμιγνύοντας το με ρετσίνι πεύκου, ενώ φαίνεται ότι έφτιαχναν και μπίρα. Και βέβαια το γάλα των γαλακτοφόρων ζώων από το οποίο έφτιαχναν και ένα είδος λευκό τυρί», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.
Από τη ζωική παραγωγή έτρωγαν όλα τα ζώα που γνώριζαν, είτε άγρια είτε εξημερωμένα.
«Για την τροφή ζωικής προέλευσης, πρέπει να πούμε ότι αντίθετα με όσα πίστευαν οι ερευνητές παλιότερα, σήμερα πιστεύουμε ότι το κρέας το έτρωγαν αρκετά συχνά, είτε απλά ψημένο μόνο, οφτό ή ψητό, ή βραστό, είτε μαγειρεμένο με όσπρια, λαχανικά και λάδι. Για ευνόητους λόγους τα ζώα σφάζονταν μεγάλα στην ηλικία, 6 χρονών και πάνω, και μόνο τα κακοτερένια τα έσφαζαν σε μικρότερη ηλικία.
Τη διατροφή συμπλήρωναν σε ικανοποιητικό ποσοστό τα ψάρια και τα θαλασσινά από τα οποία έχουν αναγνωριστεί είδη όπως πεταλίδες, πορφύρες, δίθυρα τρίτωνες κ.α.», κατέληξε ο κ. Βασιλάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου